Hoeveel kost mijn behandeling

Een kankerbehandeling is een dure aangelegenheid. Dankzij de sociale zekerheid betalen we maar een fractie van wat onze gezondheidszorg eigenlijk echt kost, maar voor heel wat mensen blijft de kostprijs een probleem. Zeker bij kanker, want de behandeling kan jaren duren.

In België heeft iedereen verplicht een verzekering ‘geneeskundige verzorging’. Je ziekenfonds staat in voor de terugbetaling van bepaalde medische kosten en betaalt uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid. Maar dat is natuurlijk lang niet even veel als je eigen loon, net zoals  je nog een groot deel kosten zelf moet dragen. Remgelden voor doktersbezoeken, onderzoeken, niet-terugbetaalde medicijnen, een pruik, ziekenhuisopnames … De medische kosten kunnen flink oplopen. Professor Liv Veldeman (UZ Gent): “Soms twijfelen we om een duur verband voor te schrijven, omdat we weten dat de lotgenoot het niet kan betalen. Er is een medicijn, Zometa, dat botafbraak remt. Er is ook bewijs dat het het risico op uitzaaiingen in de botten verkleint. We bieden dat aan in het ziekenhuis, maar het wordt nog niet terugbetaald. Het hangt er dus vanaf of je het kunt betalen, of je het krijgt of niet. En het kost voor sommige lotgenoten te veel.”

Uit een onderzoek uit 2011 van Kom Op Tegen Kanker bleek dat ook mensen die normaal gezien rondkomen door kanker vaak in de armoede belanden. Het vervangingsinkomen waarop ze voor lange tijd terugvallen, volstaat niet om de soms hoogoplopende ziektekosten te betalen. Kanker kost je gemiddeld 100 euro extra per maand, en dat terwijl je net minder inkomsten hebt.

Als je het moeilijk hebt, neem je het best contact op met de sociale dienst van het ziekenhuis of je ziekenfonds. Ook als je zelf niet in orde bent met je ziekenfonds, kan de sociale dienst helpen. Als de ziektekosten voor jou echt problematisch zijn, kun je aankloppen bij het Kankerfonds voor financiële steun. Think Pink komt dan weer tussen in de aankoop van een pruik voor wie het moeilijk heeft.

Ik was pas verhuisd toen ik een heel agressieve vorm van borstkanker bleek te hebben. Het kon op geen slechter moment vallen. Als je  als alleenstaande moeder plots op 60 procent van je inkomen terugvalt, met drie tieners in huis, is dat heel moeilijk. Mijn huis was nog niet ingericht, maar ik had de energie en het geld niet om iets te doen.

Patricia, 42

Veel mensen die aankloppen bij het Kankerfonds hebben geen hospitalisatieverzekering omdat ze er niet op tijd aan gedacht hebben om zo’n verzekering af te sluiten of omdat ze die niet kunnen betalen. Voor een andere groep lotgenoten worden de kosten van de kankerbehandeling niet of slechts in beperkte mate terugbetaald omdat ze pas een hospitalisatieverzekering afsloten nadat ze de diagnose kanker kregen. Let dus goed op als je een nieuwe verzekering aangaat en je oude wilt opzeggen. Vraag goed na welke gevolgen daaraan verbonden zijn en zorg dat je een bewijs hebt op papier of mail. Ten slotte zijn er ook problemen met bepaalde ingrepen die niet terugbetaald worden door de hospitalisatieverzekering.

Informeer je goed

Borstkanker doet je ongewild plaatsnemen in een rollercoaster. Toch is het belangrijk om telkens goed te informeren naar de kostprijs. Neem contact op met je ziekenfonds, de verzekeraar van je hospitalisatieverzekering als je die hebt en het ziekenhuis. Vraag hen om op papier of via e-mail te bevestigen wat terugbetaald wordt en wat jij als patiënt zelf moet betalen. Zo kom je niet voor onaangename financiële verrassingen te staan op een moeilijk moment.

Vraag zeker na bij je hospitalisatieverzekering welke kosten zij terugbetaalt: vervoersonkosten, hulp aan huis, medicatie, een pruik … De kostendekking verschilt naargelang de polis van de hospitalisatieverzekering.