DCIS

Wat is Ductaal carcinoom 'in situ' of DCIS?

DCIS is een voorloper van borstkanker. Er bevindt zich een afwijking in de borst die nog geen borstkanker is, maar het wel kan worden. Het ontstaat in de melkgangetjes (melkbuisjes) van de borst. De cellen zitten nog op één plek ('in situ'), daardoor groeien ze niet in het omliggend weefsel. DCIS kan niet uitzaaien en is niet direct levensbedreigend. Onbehandeld kan een DCIS zich ontwikkelen tot echte borstkanker. Waarbij het dan in omliggend weefsel kan binnendringen en kan uitzaaien. De kans dat dit gebeurd is echter klein. Bij een DCIS heb je bijna nooit klachten. Vaak kan je ook niets voelen. DCIS wordt vaak ontdekt door een deelname aan het Bevolkingsonderzoek borstkanker.

Diagnose

Wanneer er een mammografie genomen wordt van de borst, ziet men bij een DCIS verschillende witte verkalkingen. Wanneer de arts vermoed dat je DCIS hebt, kan er een biopsie genomen worden. De diagnose van DCIS wordt bepaald aan de hand van graad 1,2 of 3.

  • Graad 1: DCIS cellen lijken nog op de normale borstcellen. De tumor is niet echt agressief en de cellen groeien traag.
  • Graad 2: DCIS cellen verschillen meer van de normale borstcellen. De DCIS cellen groeien sneller.
  • Graad 3: DCIS cellen verschillen sterk van de normale borstcellen. De cellen delen zich oncontroleerbaar, waardoor de cellen sneller groeien. Hierbij is er meer risico dat de tumor kwaadaardig wordt.
Prognose

De prognose van DCIS is goed.