Wat doen we voor lotgenoten?

1. Think Pink-box
Think Pink-box, een steun en houvast bij de diagnose

Het moment waarop je de diagnose borstkanker krijgt, is een emotioneel zwaar beladen moment. Je voorbereiden op dit gesprek is moeilijk en nadenken over de vragen die je wil stellen bijna onmogelijk. Toch zit je, als je net de diagnose hebt gekregen, plots met heel wat vragen over de ziekte, de behandeling en de genezingskansen. Op zoek gaan naar antwoorden op die vragen kan op dat moment heel veel tijd en energie vragen. In de Think Pink-box bundelen we zoveel mogelijk nuttige, praktische en medische informatie over borstkanker: het Think Pink-boek, info over financiële ondersteuning, lotgenotengroepen, beweeg- en nazorgprojecten en nog veel meer. We hopen dat je in deze box een antwoord vindt op jouw vele vragen, zodat je zelf niet meer op zoek moet gaan naar informatie en je geen kostbare tijd en energie verliest. 

De Think Pink-box is gratis te verkrijgen in elke borstkliniek in ons land sinds maart 2021. Vraag ernaar bij je borstverpleegkundige. 

2. Informeren en empoweren
Think Pink-boek

Als je de diagnose borstkanker krijgt, komt er plots heel wat op je af. Het Think Pink-boek biedt een antwoord op de vele vragen die je als lotgenoot hebt. Je vindt er alle info over het leven voor, met en na borstkanker. Alles wordt in begrijpbare taal uitgelegd. De getuigenissen zorgen voor een gevoel van herkenbaarheid en erkenning. Je vindt het Think Pink-boek in je Think Pink-box. Vraag dus zeker naar je box bij je borstverpleegkundige.

Lees het Think Pink-boek online
Think Pink Guide-app

In oktober = borstkankermaand 2019 lanceerden we de Think Pink Guide-app: een app die lotgenoten een actieve stem wil geven tijdens hun behandelingsproces. In de app koppel je op heel eenvoudige wijze vragen aan je geplande afspraken: je eigen, specifieke vragen, maar ook geprogrammeerde vragen die overzichtelijk per thema geordend zijn. Samen met je zorgverlener kun je tijdens je afspraak de vragen overlopen en je antwoorden noteren. In de app vind je ook een ABC waarin specifieke termen met betrekking tot borstkanker en de behandeling helder worden uitgelegd. Daarnaast kun je ook foto's opslaan van tekeningen en schema’s die de zorgverleners voor jou hebben gemaakt. De app is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

Je vindt de Think Pink Guide-app in de App Store en in Google Play

Lotgenotennieuwsbrief en sociale media

Blijf je graag op de hoogte van wat Think Pink voor lotgenoten doet, van de meest recente stappen in wetenschappelijk onderzoek of van nieuwe wetgeving en terugbetalingen? Schrijf je in voor onze lotgenotennieuwsbrief en volg ons via Facebook en Instagram. Zo ben je steeds als eerste op de hoogte.

3. Zorg en welzijn
Share your Care Fonds

Via het Share your Care Fonds leggen we lotgenoten in de watten binnen en buiten de borstklinieken. Zo kunnen ze even al hun zorgen vergeten.

  • Lotgenoten en hun omgeving kunnen via dit fonds een fijne attentie aanvragen.
  • We organiseren een verwenreis voor lotgenoten en hun vriendinnen in de Zwitserse Alpen van 5 tot 12 september 2024.
  • We kijken samen met de borstklinieken hoe we lotgenoten het best kunnen ondersteunen.
Ontdek het Share your Care Fonds
Geef om Haar Fonds

Voor veel lotgenoten is het verliezen van hun haar door de behandeling een heel moeilijk moment. Het Geef om Haar Fonds schenkt daarom 200 euro voor de aankoop van een pruik of een trendy mutsje van Love Charlie aan lotgenoten die het financieel moeilijk hebben. De aanvragen voor deze tussenkomst verlopen via de sociale dienst van het ziekenhuis waar je in behandeling bent. De steun komt bovenop de 180 euro die je mutualiteit bijdraagt. 

Lees alles over het Geef om Haar Fonds
Support Them: 100 euro steun voor aangepaste lingerie

Goede aangepaste lingerie vormt na een borstkankerbehandeling fysieke maar ook mentale steun. Een goede beha biedt ondersteuning, zorgt dat je eventuele borstprothesen mooi op hun plaats blijven en voorkomt rug- en nekklachten. Geld mag hierin geen barrière vormen. Daarom voorziet Think Pink 100 euro steun voor de aankoop van aangepaste lingerie. Dit project is gegroeid als project binnen De Warmste Week 2022. 

Goede aangepaste lingerie vormt na een borstkankerbehandeling fysieke maar ook mentale steun. Een goede beha biedt ondersteuning, zorgt dat je eventuele borstprothesen mooi op hun plaats blijven en voorkomt rug- en nekklachten. Geld mag hierin geen barrière vormen. Daarom voorziet Think Pink 100 euro steun voor de aankoop van aangepaste lingerie. Dit project is gegroeid als project binnen De Warmste Week 2022. 

Lees alles over Support Them
4. Contact met andere lotgenoten
Lotgenotendag triple negatieve borstkanker

Op 3 oktober organiseren we een gratis patiëntendag specifiek voor lotgenoten met triple negatieve borstkanker in Leuven. In de voormiddag laten we een oncoloog (Dr. Kevin Punie - GZA), een verpleegkundige (Rani Vanhoudt - UZ Leuven) en een lotgenoot aan het woord. Na de lunch brengen we jou in contact met andere lotgenoten tijdens onze gemodereerde lotgenotenbabbels.

Gratis inschrijven via: bit.ly/lotgenotendagTNBC
Opgepast, plaatsen zijn beperkt. Inschrijven voor het fysieke of online evenement is verplicht.

Facebookgroep "Think Pink voor lotgenoten"

Er is niemand die jouw situatie zo goed begrijpt als andere lotgenoten. In de Facebookgroep “Think Pink voor lotgenoten” is er plaats om jouw verhaal te delen, bezorgdheden te bespreken met andere lotgenoten en steun te vinden bij elkaar. Het is een veilige omgeving waar je in contact komt met personen in een gelijkaardige situatie.

Lotgenotengroepen in jouw buurt

Kom je graag in contact met andere lotgenoten? We maken een oplijsting van alle lotgenotengroepen in ons land. 

Inloophuizen in jouw buurt

Kom je graag in contact met andere lotgenoten? We maken een oplijsting van alle inloophuizen in ons land. 

5. Bewegen met Think Pink
Bewegen met Think Pink

Bewegen zit in het DNA van Think Pink. Het verkleint de kans op borstkanker, maar het helpt ook tijdens het herstel en vermindert de kans op herval. We vinden het belangrijk dat iedereen beweegt en daarom organiseren we tal van sportieve evenementen. Leer dankzij Bike - Run - Walk & Yoga for Think Pink opnieuw vertrouwen op je lichaam en ontdek hoe je terug van bewegen kunt genieten.

We organiseren op regelmatige basis oncorevalidatieprojecten specifiek voor lotgenoten. 

Bewegen met Think Pink
Race for the Cure®

De Race for the Cure® is wereldwijd het grootste evenement in de strijd tegen borstkanker. Op het programma staan een wandeltocht (3 km) en een looptocht (6 km). Daarnaast wordt ook een groot dorp opgetrokken. De hele dag is gevuld met animatie en intense emoties. Op deze dag vieren lotgenoten in Antwerpen, Brussel, Namen en Charleroi het leven, toont iedereen solidair steun aan lotgenoten en staan we samen stil bij iedereen die er jammer genoeg niet meer bij kan zijn. We leggen jou in de watten in onze exclusieve vipruimte voor lotgenoten.

6. Wetenschappelijk onderzoek

Het SMART Fonds steunt innovatief onderzoek in België en zorgt voor gerichte communicatie naar lotgenoten over wetenschappelijk onderzoek. 

Ontdek onze onderzoeken
7. Jouw rechten verdedigen

Borstkankerpatiënten hebben een basisrecht op de best mogelijke zorg. Wij willen elke dag opnieuw blijven inzetten voor een nog betere behandeling, informatieverstrekking, zorg en nazorg. Daarom luisteren we actief naar jouw stem en gaan we in debat met alle betrokken partijen. Zo zetten we gericht stappen in de strijd tegen borstkanker. Heb je zelf ideeën of bedenkingen, aarzel niet om ons te contacteren.

Patiëntenrechten verdedigen