11/01/2022

Think Pink helpt nieuwe borstkankerbehandeling door te breken

Dankzij donaties en fondsenwervingsacties konden wij de afgelopen jaren onderzoek naar een revolutionaire radiotherapiebehandeling bij borstkanker steunen. De nieuwe techniek kan jaarlijks tot 20 levens redden én zware hartaanvallen of longkankersymptomen bij tot wel 100 patiënten helpen voorkomen. Crawlbuikbestraling is een feit. Wij willen ons blijven inzetten voor deze revolutionaire behandeling. Daarom financieren we de komende twee jaar de opleidingen voor zorgpersoneel in Belgische radiotherapiecentra. 

Na een borstingreep krijgt meer dan 70 % van de patiënten radiotherapie. Het halveert de kans op herval en verhoogt de overlevingskansen. Vandaag worden bijna alle borstkankerpatiënten in ons land in rugligging bestraald. Buikligbestraling wordt bijna nergens toegepast, maar heeft veel voordelen. 

Uniek in België

Sinds 2016 steunen wij het onderzoek naar buikligradiotherapie aan Universiteit Gent, UZ Gent en CHU Namur. Tijdens een zesjarig project ontwikkelden onderzoekers een therapietafel voor radiotherapie van borstkanker in crawlpositie. Daarna bestudeerden ze de groep van patiënten voor wie borst- en lymfeklierbestraling in buiklig uiterst moeilijk is met andere therapietafels. 

Meer gerichte bestraling, minder bijwerkingen

Hun studies vergeleken de crawlbuikligtechniek met de beste standaard rugligtechniek. Daaruit blijkt dat de crawlbuikligtechniek verschillende voordelen heeft. Zo zorgt ze voor een kleinere stralingsdosis op longen, hart, schildklier, slokdarm en op de andere zijde van de borst. Daarnaast stellen onderzoekers dat patiënten de helft minder kans hebben om te overlijden aan longkanker of hartfalen veroorzaakt door de straling. 

Nieuwe techniek redt levens

Op dit moment staat de gespecialiseerde tafel voor crawlbuikligtherapie helemaal op punt. Het Jules Bordet Instituut in Brussel is het eerste externe centrum waar de nieuwe techniek wordt toegepast. Andere centra kunnen volgen. ‘Als alle centra in ons land op deze nieuwe techniek overschakelen, dan redden we elk jaar 15 à 20 levens en blijven 60 tot 100 patiënten per jaar gespaard van zware hartaanvallen of longkankersymptomen', vertelt em. prof. dr. Wilfried De Neve.

Think Pink investeert in opleiding zorgpersoneel

Maar overschakelen betekent investeren. Investeren in therapietafels en in de opleiding van zorgpersoneel. Dat kost geld. En niet alle ziekenhuizen hebben beschikken over de nodige budgetten hiervoor. Wij willen de best mogelijke zorg voor alle patiënten en daarom financieren wij de komende twee jaar de opleiding van het zorgpersoneel in de radiotherapiecentra die de overstap willen maken.