nl | en | fr
 0
 
 30/09/2016 Actueel

Flen Pharma: Belgische hulp bij (brand)wonden

Think-Pinkpartner helpt lotgenoten met Flamigel en Flaminal

Wist jij dat Flamigel een Belgisch product is? De eerste wondgel uit de koker van apotheker Philippe Sollie veroverde in een paar jaar tijd zijn plaats in elke thuisapotheek. Ook over de grens blijkt het de ideale hulp bij (brand)wonden. En meer, want recent onderzoek bewijst dat Flamigel en Flaminal ook verlichting bieden voor lotgenoten die radiotherapie krijgen. Reden genoeg om onze Think-Pinkpartner aan het woord te laten.

“Het nichtje van een goede vriend trok de frietketel over zich heen tijdens een barbecue begin jaren 90. Omdat het meisje een zilverallergie had, konden de artsen van het Antwerpse brandwondencentrum geen bestaande producten gebruiken. Dat zette me aan het denken”, gaat Philippe Sollie bevlogen van start. Hij kwam met Flamigel op de proppen. Dat bleek zo doeltreffend voor oppervlakkige wonden en de (na)behandeling van brandwonden dat artsen er meteen voor gewonnen waren. Hét sein voor de apotheker om het over een andere boeg te gooien en in 2000 zijn eigen bedrijf op te richten: Flen Pharma was geboren.

Wereldwijd succes

Waar Flen Pharma in de beginjaren een beroep deed op andere spelers om zijn producten op de markt en aan de man te brengen, bouwde het bedrijf uit Kontich gaandeweg een eigen structuur uit. Ondertussen heeft Flen Pharma een eigen ploeg in Nederland, Luxemburg en Duitsland, en sinds kort ook in het Verenigd Koninkrijk. Maar ook in andere delen van de wereld, zoals Australië, het Midden-Oosten en China, vinden de producten weerklank.

De patiënt blijft voorop staan

Want ook het volgende middel, Flaminal, bleek een schot in de roos. “Voor meer complexe wonden bleek een andere oplossing nodig. Flaminal pakt wonden aan die al weken of zelfs maanden moeilijk genezen”, legt Philippe Sollie uit. “Het bewijst zijn nut bij patiënten met diabetes of andere doorbloedingsstoornissen die normale wondheling verhinderen.” Iets waar de bedrijfsleider terecht fier op is. “Ik blijf denken als apotheker, vanuit de aandoening. Niet als bankier die alleen op winst uit is. Het geeft me zo’n voldoening om te zien dat je product, waar je met hart en ziel aan gewerkt hebt, wérkt. Ik herinner me een ziekenhuisbezoek waar de hoofdverpleegkundige me meenam naar een patiënt met een wonde die niet dicht te krijgen was. Tot de dokter besloot om Flaminal in te schakelen. Zijn blik staat op mijn netvlies gebrand: daar doe je het voor.”

Verlichting in de strijd tegen borstkanker

Daarom is Philippe Sollie ook zo blij met het onverwachte nieuws dat Flamigel doeltreffend werkt tegen huidirritatie na radiotherapie. “Op advies van een dermatologe gebruikten artsen in Hasselt onze zalf. Wij kregen pas wind van deze toepassing toen ze ons de overtuigende resultaten kwamen voorstellen”, vertelt hij enthousiast. “Dat is het mooie: wij ontwikkelen een product, en de gebruikers voelen zelf aan dat de kracht groter is dan ik voor ogen had.” Dat onderschrijft ook een studie die in 2014 voorgesteld werd op een Amerikaans congres voor radiologen in Boston. “Hoewel het om een recente evolutie gaat, worden Flamigel en Flaminal wereldwijd volop gebruikt in deze nieuwe toepassing. In Nederland werd het zelfs al opgenomen in de behandelingsrichtlijnen. Want voor lotgenoten bieden beide producten niet alleen verlichting, ook moreel is het een grote opsteker dat ze de wonde zién genezen tijdens de bestralingsperiode.”

Schouders onder de strijd tegen borstkanker

Daarom besloot Flen Pharma om zijn schouders te zetten onder de strijd tegen borstkanker, als partner van Think-Pink. “Borstkanker is een fysiek én emotioneel zware aandoening. Vanuit onze visie – mensen met een aandoening helpen – bundelen we resoluut de krachten met Think-Pink, een organisatie die dicht bij lotgenoten staat. Zonder naïef te zijn dragen we dienstbaarheid in het vaandel. We willen niet gewoon onze producten aan de man brengen, maar denken als experten graag mee met wondzorgspecialisten in ziekenhuizen. Wat voor ons telt, is het welzijn van lotgenoten."

Hoe gebruiken lotgenoten Flamigel en Flaminal?

Ten minste drie keer per dag voorzichtig Flamigel smeren op de bestraalde zone verlicht pijn en irritatie en heeft een verkoelend effect. Omdat het geen vette crème is, neemt de huid de zalf makkelijk op en hoef je de zone niet af te dekken. Eens de huid opengaat, biedt Flaminal Hydro soelaas. Het absorbeert het teveel aan wondvocht van bestraalde wonden en vermindert het risico op ontstekingen. Het zijn 100% veilige producten omdat ze wonden goed vochtig houden en de bacteriële balans ongemoeid laten. Belangrijk is dat je de wonde goed reinigt en droogdept, en een keer per dag bedekt met een dikke laag. Nadien dek je de wonde af met een verband dat niet inkleeft.