nl | en | fr
 0
 

Het risico op kanker in de andere borst

Vrouwen met borstkanker hebben een verhoogd risico op een nieuwe borstkanker in de andere borst. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Nederlandse Kankerinstituut gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

Verhoogd risico op nieuwe borstkanker

Volgens dit onderzoek hebben vrouwen met borstkanker een verhoogd risico op een nieuwe borstkanker in de andere borst. Dat geldt zowel voor vrouwen die draagster zijn van een borstkankergen (voor BRCA1 en -2) als voor vrouwen die geen draagster zijn van deze genmutaties. We zien wel verschillen tussen deze groepen. De studie volgde ruim 6.000 vrouwen die tussen 1970 en 2003 behandeld werden voor borstkanker en die jonger dan 50 jaar waren op het ogenblik van de diagnose. Over een periode van 12 jaar kregen 578 van deze vrouwen kanker aan hun andere borst: 521 vrouwen zonder dragerschap (8,7%), 45 BRCA1-draagsters (22,5%) en 12 BRCA2-draagsters (16,9%). De kans op een tweede borstkanker lag dus twee tot drie keer hoger bij de vrouwen met een borstkankergen.

Leeftijd als een belangrijke voorspellende factor

De leeftijd op het ogenblik van de eerste borstkanker was een belangrijke voorspellende factor voor een tweede borstkanker, maar alleen voor de vrouwen met een borstkankergen, niet voor de vrouwen zonder genmutatie. Vrouwen met een borstkankergen die hun eerste borstkanker hadden voor de leeftijd van 41 jaar hadden meer dan twee keer zoveel kans op een tweede borstkanker in vergelijking met vrouwen die borstkanker kregen op een leeftijd tussen 41 en 49 jaar.

Ook na kanker blijft borstbewustzijn belangrijk

Borstbewustzijn na een borstkanker is dus bijzonder belangrijk. Het advies van Think-Pink is duidelijk: wees attent voor signalen van je lichaam, en ga in op de uitnodiging van het bevolkingsonderzoek om je tweejaarlijks te laten screenen.