Onderzoek naar nieuwe bloedtest om kanker op te sporen
Het Dana-Farber Cancer Institute in de Verenigde Staten lanceert binnenkort een klinische studie waarbij men via een bloedtest kanker wil opsporen bij risicopatiënten. De voorafgaande studie met bijna 7.000 deelnemers kon met een betrekkelijk hoge graad van accuraatheid meer dan 50 types kanker opsporen. De test zou een sleutelrol kunnen spelen in de vroege detectie van kanker, hetgeen erg belangrijk is voor de genezingskansen.
Het Dana-Farber Cancer Institute in de Verenigde Staten lanceert binnenkort een klinische studie waarbij men via een bloedtest kanker wil opsporen bij risicopatiënten. De voorafgaande studie met bijna 7.000 deelnemers kon met een betrekkelijk hoge graad van accuraatheid meer dan 50 types kanker opsporen. De test zou in de toekomst een sleutelrol kunnen spelen in de vroege detectie van kanker, hetgeen erg belangrijk is voor de genezingskansen.
Hoe werkt de test? Op het DNA van onze cellen zitten chemische units, zogenaamde methylgroepen. Deze hangen vast aan bepaalde delen van het DNA en ze helpen te controleren of genen actief of inactief zijn. In kankercellen is de plaatsing van de methylgroepen of het DNA-mytheleringspatroon vaak opvallend anders dan dat van normale cellen. Wanneer tumorcellen sterven, komt hun DNA met de methylgroepen eraan vastgehecht in het bloed, waar het geanalyseerd kan worden door de nieuwe test.
Resultaten van het voorgaande onderzoek Als de diagnose werd gesteld op basis van de bloedtest dan was dat in 99,3 % van de gevallen terecht en in 0,7 % van de gevallen vals positief. De diagnose was gemakkelijker te stellen naarmate de kanker in een verder gevorderd stadium was. Hieronder vind je het aantal kankers dat met de bloedtest kon worden opgespoord, gerangschikt volgens de verschillende stadia: - Stadium I: 18 % - Stadium II: 43 % - Stadium III: 81 % - Stadium IV: 93 %
Als de kanker eenmaal opgespoord was, dan kon de test bovendien in meer dan 90 % van de gevallen correct identificeren in welk orgaan of weefsel die was ontstaan. De bloedtest is een veelbelovende techniek, maar er moeten nog heel wat vragen worden beantwoord vooraleer deze op grote schaal zal kunnen worden toegepast.