atmosphere image on the left side
Actueel Studies en onderzoeken Borstkanker
28.07.2019

Waarom wel of niet kiezen voor een preventieve borstamputatie

Onderzoekers van het Erasmus MC ziekenhuis komen tot een bijzonder conclusie: een preventieve borstamputatie voor dragers van het BRCA2-gen zou niet altijd nodig zijn. Volgens dit onderzoek zijn intensieve controles met MRI-scans of mammografieën voor dragers van dit afwijkend gen bijna net zo effectief als het preventief amputeren van beide borsten. Voorzichtigheid is aangeraden.

Actueel Studies en onderzoeken Borstkanker

Onderzoekers van het Erasmus MC ziekenhuis komen tot een bijzondere conclusie: een preventieve borstamputatie voor dragers van het BRCA2-gen zou niet altijd nodig zijn. Volgens dit onderzoek zijn intensieve controles met MRI-scans of mammografieën voor dragers van dit afwijkend gen bijna net zo effectief als het preventief amputeren van beide borsten. Voorzichtigheid is aangeraden.

Genetisch belast

5% tot 10% van alle lotgenoten zijn belast met het BRCA1 of BRCA2-gen. Daardoor hebben zij 60% tot 80% kans om in hun leven borstkanker te krijgen. Bovendien is het risico om kanker te krijgen aan de andere borst 40% tot 60% nadat ze kanker hadden aan een borst. Ook bestaat er een verhoogd risico van 10% tot 40% op eierstokkanker.

Een DNA-onderzoek om BRCA1 of BRCA 2 op te sporen wordt voorgesteld aan vrouwen - en hun familie - bij wie minstens twee rechtstreekse verwanten (bvb. moeder, zuster, tante) borstkanker hebben of gehad hebben.

Sommige vrouwen die het BRCA1 of BRCA2-gen dragen kiezen daarom om preventief hun borsten te amputeren om hun risico op borstkanker zo veel mogelijk te verkleinen. In België kiest slechts een kleine minderheid van de genetisch belaste vrouwen voor een preventieve amputatie.

Voorzichtig met conclusies

Volgens het onderzoek van het Erasmus MC ziekenhuis zou deze preventieve borstamputatie overbodig zijn. Het zou niet zorgen voor een significant hogere overlevingskans.

Voorzichtigheid is aangeraden. De onderzoekers onderzochten een beperkte groep BRCA1 en BRCA2-gen dragers. De vrouwen werden gevolgd over een periode van 10 jaar. Omdat borstkanker vooral voorkomt in de latere leeftijdscategoriën en je niet weet of er bij de onderzochte vrouwen op latere leeftijd wel een significant verschil bestaat in overlevingskans, zijn verdere studies noodzakelijk.

Weloverwogen keuze

Als patiënt is het daarom belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en de voor- en nadelen van beide mogelijkheden af te wegen. Misschien kun jij moeilijk om met de stress die gepaard gaat bij elke controle of vind je het net te zwaar om voor een preventieve borstamputatie te kiezen. Het is daarom belangrijk om samen met je arts te kiezen voor het proces die het beste bij jou past en waar jij je goed bij voelt.

 

Vaccinatie tegen borstkanker

Think Pink wil borstkanker voor zijn en steunt het veelbelovend onderzoek van UZ Gent, European Cancer Prevention en Fox Chase Cancer Center onder leiding van Professor Depypere (UZ Gent) dat nagaat of een behandeling met het zwangerschapshormoon de kans op borstkanker kan reduceren. Het onderzoek spitst zich in eerste instantie toe op vrouwen met een BRCA-genmutatie, die borstkanker kan veroorzaken. De onderzoekers gaan na of een geneesmiddel voor fertiliteitsbehandelingen voor dezelfde genetische bescherming zorgt als een zwangerschap. Ze maken deel uit van een internationaal team dat met deze vaccinatiemethode jonge vrouwen met een hoog kankerrisico wil beschermen tegen borstkanker.

Ontdek hieronder meer over een vaccinatiemethode voor borstkanker