Vernieuwende bestralingstechnieken voor borstkanker
Bestraling maakt voor veel lotgenoten integraal deel uit van het behandelingsplan. Over innovatie in radiotherapie gaat het BRAVO-congres op 17 november 2018.
1 vrouw op 8 krijgt borstkanker. Bestraling of radiotherapie maakt voor veel lotgenoten een belangrijk deel uit van het behandelingsplan. Na een borstsparende borstoperatie zorgt radiotherapie er namelijk voor dat het risico op lokaal herval daalt in de behandelde borst en lymfeknopen. En dat is belangrijk, omdat voor elke 4 lotgenoten die niet lokaal hervallen, vermijden we dat 1 lotgenoot sterft aan borstkanker.
9 lotgenoten op 10 leven alsmaar langer na borstkanker. Dat betekent dat een behandeling van hoge kwaliteit iemand moet genezen, maar ook bijwerkingen vermijden en levenskwaliteit verbeteren. En dat kan met innovatieve radiotherapietechnieken. Die zorgen voor een betere dosisverdeling in de borst en lymfeklieren en sparen beter het gezonde weefsel eromheen – denk maar aan hart, longen, slokdarm, schildklier en de andere borst.
Vooral stralingsschade aan het hart is een belangrijke bezorgdheid. Het hangt nauw samen met de stralingsdosis voor het hart. Met moderne bestralingstechnieken kun je die hoge stralingsdosissen ter hoogte van het hart aanzienlijk beperken. Met meerdere bundelhoeken bijvoorbeeld kun je de dosis spreiden over een groter deel van het lichaam. Dat is vooral bruikbaar voor patiënten van wie het hart in een ongunstige positie ligt, of om lymfeklierregio’s te behandelen. Het kan ook de hoge dosisregio’s op de long verminderen, want radiotherapie verhoogt ook het risico op longkanker, zeker voor rokers.
Innovatie kan ook vrij eenvoudig zijn:
Omdat lotgenoten langer leven met en na borstkanker, wordt hun levenskwaliteit een alsmaar belangrijkere factor. Je huid heeft ook te lijden onder borstbestraling, die sporen kan nalaten. En dat weegt op je levenskwaliteit. Een oplossing is de dosis aanpassen aan de vorm van de borst, wat we intensiteitsgemoduleerde radiotherapie technieken (IMRT) heten. Dat zorgt voor minder bijwerkingen aan de huid en een mooier resultaat. Ook buiklig en gedeeltelijke borstbestraling kunnen het risico verminderen dat je borst er anders gaat uitzien.
Dankzij nieuwe technieken kunnen we het aantal bestralingen verminderen. Vroeger kregen lotgenoten 25 bestralingen, goed voor 5 weken met 5 dagen radiotherapie. Vandaag zijn 13 tot 16 sessies voor alleen de borst genoeg. Die vermindering heeft belangrijke voordelen voor lotgenoten, maar heeft ook een positieve gevolgen voor de afdeling radiotherapie: een kortere behandelingstijd zorgt voor minder transport naar de afdeling en kortere wachtlijsten.
Borstbestraling redt levens en doet dat dankzij innovatieve technieken alsmaar beter. Ze zorgen ervoor dat de behandeling zelf minder levens kost, doet de bijwerkingen op lange termijn verminderen en verbetert de levenskwaliteit van lotgenoten.