Een screeningsmammografie. Wij doen het. En wat doe jij?
Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kennen hem wel: de uitnodigingsbrief voor een gratis screeningsmammografie van het Centrum voor Kankeropsporing die je elke 2 jaar in de bus krijgt. Lees er hier alles over!
Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kennen hem wel: de uitnodigingsbrief voor een gratis screeningsmammografie van het Centrum voor Kankeropsporing die je elke 2 jaar in de bus krijgt. Het doel van zo’n screeningsmammografie is borstkanker vroeg opsporen om zo de genezingskansen te vergroten.
Door een vroege borstkankerdiagnose kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op genezing groter. Opgelet: merk je voor of tussen twee screeningsmammografieën een verandering op in je borst, neem dan snel contact op met je arts.
Een screeningsmammografie is een röntgenfoto van de borsten, die borstkanker aan het licht kan brengen nog vóór jij symptomen kunt opmerken. Het is het enige screeningsmiddel voor borstkanker dat beantwoordt aan de Europese aanbevelingen.
De belangrijkste reden om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek borstkanker zijn de gegarandeerde kwaliteit en betrouwbaarheid.
Een expertencommissie van de Europese Unie evalueert op regelmatige basis wetenschappelijke studies over borstkankerscreening. Daaruit blijkt dat dit nu het beste systeem is. Daarom vind je overal in Europa een gelijkaardig screeningssysteem.
Dat toont het Centrum voor Kankeropsporing je hier!
Het Bevolkingsonderzoek borstkanker heeft voordelen en beperkingen. De beslissing om deel te nemen ligt uiteraard bij jou, maar het is belangrijk dat je juist en volledig geïnformeerd bent.