atmosphere image on the left side
Sport en gezondheid
09.11.2017

Een sportbeha die je beter doet sporten

Verschijn voorbereid aan de start met het juiste loopmateriaal, en dus ook de juiste sportbeha. Hoe je die kiest? Dat legt Think Pink partner Runners' Lab uit!

Sport en gezondheid

Wie deelneemt aan een Run for Think Pink evenement verschijnt het best voorbereid aan de start. Maar wist je dat die voorbereiding begint bij het juiste materiaal? Vooral voor beginnende lopers is dat een belangrijke stap om blessures en kwaaltjes te vermijden. We trokken naar Think Pink partner Runners' Lab, waar adviseurs de juiste keuze helpen maken. 

Het mooiste motiefje of hipste kleur zijn niet het uitgangspunt. Runners' Lab vertrekt vanuit wetenschap en anatomie en vertaalt die naar de praktijk: een sportbeha op jouw maat.

Kies de juiste sportbeha

Bij elke stap bewegen je borsten. Bij een loopster met behamaat B75 beweegt de tepel zelfs al 4 cm. En hoe groter je borst, hoe groter de impact. De juiste sportbeha kan die beweging tot wel 70 % verminderen en voorkomt zo onherstelbare schade aan het borstweefsel. Belangrijk, want wist je dat 3 vrouwen op 4 de verkeerde beha of behamaat dragen? Laat je daarom adviseren door een specialist.

Als loper kies je voor een high impact-sportbeha. Maar waaraan herken je de juiste sportbeha? Dat is voor iedereen anders. Een aantal vuistregels:

  1. Koop je beha niet te groot: als je beha niet goed aansluit op je borstkas, moeten de bandjes het gewicht van je borst dragen. Dat gaat snijden, waardoor we ze nog verkorten en de beha scheef zit.
  2. Kies de juiste steun: sommige sportbeha's drukken je borst alleen plat, waardoor die deels oncomfortabel onder je oksel belandt. Sportbeha's met compartimenten ondersteunen elke borst apart goed, en bezorgen je zo optimaal comfort.
  3. Hou rekening met jouw lichaamsbouw: de keuze tussen breed, smal, een diepe of net ondiepe cup hangt af van jouw lichaam en verschilt per merk en model. Fixeer je dus niet op één maat, maar let op de pasvorm en ondersteuning.
  4. Niet te veel laagjes: een oude beha met een strak topje - of twee sportbeha's - is geen goed idee. Die lagen schuren over elkaar en tegen je huid. Dat kan wondjes veroorzaken aan je borst of oksel, zeker als het warm is en je extra zweet. Een geïrriteerde huid of pijnlijke borsten zijn tekenen dat je (sport)beha niet de juiste is voor jou.

De ervaring van Heidi

"De perfecte sportbeha kopen is nie zo simpel. En niets vervelender dan een geïrriteerde huid na het sporten. Daarom luisterde een specialiste van Runners' Lab eerst vóór ik een uitgebreid gamma sportbeha's paste. Mijn zalf voor geïrriteerde en beschadigde huid mag voor altijd de kast in. Dankjewel!