Onderzoek: 'Suiker doet kankercellen sneller groeien'
Suiker maakt kankercellen agressiever: dat bewijst een onderzoek van VIB, KU Leuven en VUB. Voor verdere stappen is meer onderzoek nodig bij proefpersonen.
Drie Belgische onderzoekscentra pakken uit met een internationaal belangrijke doorbraak: suiker maakt kanker agressiever en moeilijker te behandelen. Wetenschappers van VIB, KU Leuven en VUB bewezen na negen jaar onderzoek dat kankercellen suiker sneller afbreken en zo de agressiviteit van de kankercellen stimuleert. Daardoor vermenigvuldigen ze zich sneller, en lopen lotgenoten meer risico op uitzaaiingen. Voor verdere stappen is onderzoek bij proefpersonen nodig.
Dat kankercellen suiker overactief afbreken, wisten we al. Dit Warburg-effect, zoals dat heet, betekent dat ze suiker vergisten naar melkzuur. Hoe agressiever de kanker, hoe sneller de kankercellen suiker fermenteren. Maar of dat een gevolg van kanker was, of net kanker versterkte, wisten we tot nu toe niet. Daar brengt dit baanbrekende onderzoek verandering in.
Die fermentatie activeert een proteïne, en die doet de cellen vermenigvuldigen. Die cellen kennen datzelfde Warburg-effect, waardoor de kanker steeds sneller gaat groeien. Die vicieuze cirkel zorgt ervoor dat de kanker moeilijker te bestrijden is met geneesmiddelen. Johan Thevelein voegt toe dat er een verschil is tussen snel fermenteerbare suikers - zoals glucose of fructose - en trage suikers zoals zetmeel. Bij die laatste soort treedt het Warburg-effect niet op.
De Stichting tegen Kanker benadrukt dat meer onderzoek bij proefpersonen nodig is na deze bewijzen uit laboratoriumtesten.
Om aan te sterken tijdens hun chemobehandeling krijgen lotgenoten nu serum met glucosesuiker. Johan Thevelein roept in De Ochtend dus op om op zoek te gaan naar een alternatief met traag metaboliseerbare suiker. Maar voor van deze behandeling afgestapt kan worden, is meer en diepgaand onderzoek bij proefpersonen een absolute vereiste.
Bron: Het Nieuwsblad (18 oktober 2017) en De Ochtend op Radio 1 (18 oktober 2017). Dit artikel werd aangevuld met informatie van de Stichting tegen Kanker en Gezondheid en Wetenschap.