Naar een makkelijkere manier om borstgezwellen op te sporen?
Een handschoen die opspoort of in de borst iets te onderzoeken is: met een nieuw materiaal willen Japanse en Amerikaanse onderzoekers palpatie meetbaar maken. Hun uitvinding betekent een grote sprong voorwaarts om borstkanker sneller op te sporen.
De wetenschappers hebben een materiaal ontworpen van nanovezels uit koolstof nanobuisjes en grafeen. Het is zo gevoelig en soepel dat het zelfs de kleinste drukverschillen waarneemt. Uit testen blijkt zelfs dat het 144 drukpunten tegelijk kan meten. Een van de toepassingen die zij voor ogen hebben, is een handschoen voor palpatie – manueel voelen of in de borst een gezwel schuilt.
Nu kunnen heel ervaren artsen al kleine tumoren voelen, maar hun bevindingen zijn niet objectief uit te drukken. Met de handschoen kunnen ook artsen die hun ervaring missen nauwkeurig palperen, met precies gemeten resultaten tot gevolg.
De technologie is nog niet meteen klaar voor gebruik. Testen op een artificieel bloedvat bewezen wel al dat ze in staat is om lichte drukverschillen te registreren. De volgende stap is het materiaal testen op duurzaamheid. Het moet nog steviger worden vóór gebruik voor medische toepassingen, zeggen de onderzoekers.
Hoe sneller een gezwel opgespoord wordt, hoe minder kans de tumor heeft om te groeien en zich te verspreiden. De behandeling wordt sneller gestart en dat heeft een positieve invloed op de genezingskansen. En net daarom is deze handschoen zo veelbelovend.