Lymfoedeem
Het lymfvatenstelsel is een systeem in het lichaam dat je kunt vergelijken met het bloedvatenstelsel. Lymfvaten vervoeren geen bloed, maar lymfe, een helder vocht.
Het lymfvatenstelsel is een systeem in het lichaam dat je kunt vergelijken met het bloedvatenstelsel. Lymfvaten vervoeren geen bloed, maar lymfe, een helder vocht. Dit vocht lijkt op bloed, maar dan zonder de rode bloedcellen.
In bijna alle lichaamsweefsels ontspringen kleine lymfvaten, die uitmonden in steeds grotere vaten. Waar bloed continu door elk lichaamsdeel circuleert, wordt lymfe alleen weggevoerd van een bepaald lichaamsdeel. Het lymfvatenstelsel is de enige transportmogelijkheid is om proteïnen (eiwitten) en vocht uit het weefsel weg te voeren.
In de lymfe worden stoffen opgenomen die in de weefsels niet op hun plaats zitten en er dus weg moeten:
De lymfe wordt rondgepompt door de beweging van nabijgelegen spieren en de samentrekkingen van de wanden van de grotere lymfvaten. Bovendien bevinden zich kleppen in de lymfvaten die de beweging stimuleren.
Op haar tocht door het lymfvatenstelsel wordt lymfe gefilterd in de lymfknopen (soms verkeerdelijk lymfklieren genoemd). De taak van de lymfknopen is lichaamsvreemde stoffen (zoals bacteriën) uit de lymfe halen en eventueel noodzakelijke acties van het immuunsysteem opstarten. Uiteindelijk mondt het lymfvatenstelsel uit in het bloed (hoog in de borstholte). Dit betekent dus dat de door de lymfknopen gereinigde lymfe uiteindelijk weer door het bloed wordt opgenomen.
De lymfvaten helpen dus om overtollig vocht en proteïnen uit de weefsels te verwijderen. Soms worden bloedvaten beschadigd (bv. bij een brandwonde). Daardoor ontstaan lekken in het bloedvat, waarlangs te veel vocht en proteïnen ontsnappen en in het omliggende weefsel terechtkomen. De proteïnen trekken vocht aan (oncose). Als de lymfvaten er niet in slagen om snel het overtollige vocht af te voeren (bijvoorbeeld omdat de hoeveelheid te groot is), zwelt het weefsel op. Dit noemt men oedeem.
Normaal is de zwelling tijdelijk, omdat het weefsel geneest en het excessief vochtverlies uit de bloedvaten ophoudt. Bij een acute verwonding (zoals een verstuikte enkel) zwelt het weefsel eerst op, maar wordt het de volgende dagen en weken geleidelijk aan weer normaal - dankzij de lymfvaten die het overtollige eiwitrijke vocht afvoeren.
Als het lymfvatenstelsel beschadigd of geblokkeerd is, ontstaat oedeem. Op dat moment kunnen de lymfvaten hun normale werk niet (meer) doen. De proteïnen en het vocht die uit het bloed afgezet worden, kunnen niet tijdig verwijderd worden. Het vocht stapelt zich dus op in het weefsel. De zwelling veroorzaakt een kettingreactie van onaangename verschijnselen.
Zwelt het weefsel snel op (bv. na een operatie), dan kan dit ernstige pijn veroorzaken. De snelle zwelling scheurt het weefsel nl. letterlijk. Nabijgelegen lichaamsdelen krijgen plotseling veel meer lymfe te verwerken (van de geblokkeerde streek) en doen vaak ook pijn (bv. bij lymfoedeem in de arm kan je schouder pijn doen). Als het weefsel traag en geleidelijk opzwelt, kan het zijn dat er helemaal geen pijn is, behalve als zich ook een infectie voordoet.
Als je in de beginfase met je duim op een arm met lymfoedeem drukt, vormt zich een putje. Naarmate het lymfoedeem voortschrijdt, wordt de arm harder en ontstaat er geen putje meer. Als lymfoedeem verschillende jaren onbehandeld aansleept, wordt de zwelling erger en doen zich, doordat de proteïnen stagneren en samenklitten, huidveranderingen voor: de huid wordt dikker en er kunnen zich wratten en plooien vormen. Ook het risico op de ontwikkeling van kanker (lymfangiosarcoma of syndroom van Stewart-Treves) in het getroffen lichaamsdeel neemt toe. Lymfoedeem als gevolg van een operatie of bestraling noemt men secundair lymfoedeem omdat het een "verworven" en geen aangeboren kwaal betreft.
Graad 1 of Omkeerbaar lymfoedeem
De zwelling vormt een putje als je op de huid duwt en vermindert als je arm hoger legt.
Graad 2 of Spontaan onomkeerbaar lymfoedeem
Er is al veel meer bindweefsel gevormd en het oedeem voelt veel harder aan. De huid vormt geen kuiltje meer als je erop duwt. Ook de arm hoger leggen vermindert de zwelling niet.
Graad 3 of Elephantiasis
Grote veranderingen en vervormingen van de huid (bobbels).
Oorzaken
Lymfoedeem kan zich bij borstkankerpatiënten voordoen in de hand, pols en/of de hele arm door:
Lymfoedeem manifesteert zich soms snel na de operatie/bestraling, maar kan ook optreden maanden of jaren na de behandeling, bijvoorbeeld als gevolg van een infectie, een verwonding, een insectenbeet, het dragen van een zware last of een lange vlucht. Het is dan ook heel belangrijk om na een borstoperatie rekening te houden met de punten vermeld onder Tips voor preventie of onder controle houden van lymfoedeem.
Als lymfoedeem optreedt, is het belangrijk zo snel mogelijk een behandeling te beginnen (zie artikel over de behandeling van lymfoedeem).
Symptomen
Als er ook roodheid optreedt, wijst dit meestal op een infectie in de arm.
Deze aanbevelingen kunnen nuttig zijn voor zowel lotgenoten die het risico lopen lymfoedeem te ontwikkelen als voor lotgenoten die met lymfoedeem af te rekenen hebben.
Tekening: het lymfvatenstelsel Bron tekening: http://medweb.bham.ac.uk/cancerhelp