atmosphere image on the left side
Actueel Studies en onderzoeken Borstkanker

Info

Maité Carlier

Communicatie, Geef om Haar, TP-gemeenten Contacteer ons
12.08.2024

11.302 nieuwe borstkankerdiagnoses in 2022

In 2022 kregen in totaal 11.302 Belgen de diagnose borstkanker. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Stichting Kankerregister.

Actueel Studies en onderzoeken Borstkanker

Info

Maité Carlier

Communicatie, Geef om Haar, TP-gemeenten Contacteer ons

In 2022 kregen in totaal 11.302 Belgen de diagnose borstkanker. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Stichting Kankerregister. 

Borstkanker blijft een van de grootste gezondheidsproblemen in België en treft elk jaar een groot aantal mensen. Volgens de laatste cijfers blijft borstkanker helaas de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in België, meer bepaald ongeveer een derde van alle kankerdiagnoses bij vrouwen.

NIEUWE DIAGNOSES

11.302 mensen kregen in 2022 de diagnose borstkanker - waarvan 11.192 vrouwen en 110 mannen. Dat is een lichte daling in vergelijking met 2021, toen 11.432 mensen de diagnose kregen - onder wie 11.319 vrouwen en 113 mannen.

GEMIDDELDE LEEFTIJD VAN LOTGENOTEN

In België is de gemiddelde leeftijd van mensen met borstkanker 64,5 jaar. Dit gemiddelde houdt rekening met alle gevallen, zowel mannen als vrouwen en toont aan dat deze vorm van kanker vooral oudere mensen treft.

Een opvallend verschil wordt duidelijk als we de geslachten met elkaar vergelijken. De gemiddelde leeftijd van vrouwen met borstkanker is 63,9 jaar, wat iets lager is dan het algemene gemiddelde. Bij mannen ligt de gemiddelde leeftijd bij diagnose dan weer hoger: 72,2 jaar. Hoewel borstkanker bij mannen veel minder vaak voorkomt, tonen deze cijfers aan dat borstkanker meestal op latere leeftijd voorkomt dan bij vrouwen.

Deze gegevens benadrukken nog maar eens het belang van regelmatige screening, vooral bij oudere mensen, om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, los van het geslacht. Vroege opsporing blijft een belangrijke factor in het verhogen van de overlevingskansen en een effectieve behandeling.

BORSTKANKER BIJ VROUWEN

In België krijgt nog steeds één vrouw op acht borstkanker. Volgens de meest recente gegevens is de meerderheid van de vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen 50 jaar of ouder, namelijk 81,92 % van de gevallen. Meer specifiek blijkt dat 44,5 % van de vrouwen met borstkanker tussen 50 en 69 jaar oud is. Daarnaast is 37,42 % van de vrouwen met de diagnose borstkanker ouder dan 70 jaar, waarmee wordt aangetoond dat het risico op borstkanker met de leeftijd toeneemt. Daarentegen is 18,08 % van de vrouwen met borstkanker jonger dan 50 jaar, waarmee wordt aangetoond dat borstkanker op elke leeftijd kan voorkomen, maar minder vaak voor het 50e levensjaar.

Deze cijfer benadrukken daarom het cruciale belang van specifieke screeningscampagnes, voornamelijk voor vrouwen van 50 jaar en ouder, om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen.

BORSTKANKER BIJ MANNEN

Volgens de meest recente cijfers, gepubliceerd in 2022, werd in België bij 110 mannen borstkanker vastgesteld. Ondanks dit kleine percentage - 1 op 103 lotgenoten is een man - is het van cruciaal belang om te benadrukken dat borstkanker niet uitsluitend een vrouwenziekte is.

Borstkanker komt veel minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen, wat misschien verklaart waarom er relatief weinig informatie en bewustmaking over dit onderwerp beschikbaar is. Helaas zorgt dit tekort aan informatie er vaak voor dat tumoren bij mannen te laat worden ontdekt. In tegenstelling tot vrouwen, bij wie screening en bewustmaking veel gebruikelijker zijn, denken mannen er niet meteen aan dat deze ziekte hen kan overkomen. Hierdoor wordt borstkanker bij mannen vaak in een verder gevorderd stadium ontdekt, waardoor de behandeling complexer is en de prognose minder gunstig.

Extra aandacht voor mogelijke signalen en symptomen is daarom cruciaal voor een vroegtijdige diagnose. Bewustmaking en voorlichting zijn dan ook essentieel om de screening te verbeteren, zodat patiënten kunnen rekenen op een snelle behandeling. Hoewel borstkanker bij mannen nog steeds relatief zeldzaam is, is het van cruciaal belang dat we niet vergeten dat het voorkomt.

SCREENING EN PREVENTIE

Stelselmatige screening speelt een belangrijke rol in de strijd tegen borstkanker. In België krijgen alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar om de twee jaar een uitnodiging voor een gratis mammografie (Mammotest). Dankzij dit programma kunnen veel gevallen in een vroeg stadium worden opgespoord, waardoor de kans op genezing toeneemt. Toch zou een nog bredere deelname aan deze screeningsprogramma's de algemene resultaten ten goede komen.

Preventie blijft een belangrijke prioriteit. Luisteren naar je lichaam en je borsten regelmatig onderzoeken, wat je leeftijd ook is, om de kleinste afwijking op te sporen, is van groot belang. De Belgische gezondheidsinstanties moedigen vrouwen ook aan om een gezonde levensstijl aan te houden om zo de kans op borstkanker te verkleinen. Denk hierbij aan een evenwichtig dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het gebruik van alcohol beperken en roken vermijden.

HOOPGEVENDE VOORUITGANG IN DE OVERLEVINGSKANSEN

De overlevingskans op vijf jaar voor borstkankerpatiënten in België blijft elk jaar stijgen en bedraagt 92,6% in 2022. Wanneer we een vergelijking maken met de cijfers van 2021 (92,1 %), zien we een stijging van het overlevingspercentage met 0,5 %. Deze stijging is vooral het gevolg van vooruitgang op het gebied van vroegtijdige opsporing, gepersonaliseerde behandelingen en aanvullende ondersteuning. 

ONZE DROOM? EEN WERELD ZONDER BORSTKANKER

Borstkanker blijft in België een grote uitdaging voor de volksgezondheid. Hoewel de cijfers relatief stabiel zijn, heeft de vooruitgang op het gebied van screening en behandeling de overlevingskansen de laatste jaren verhoogd. Bewustmaking, preventie en gelijke toegang tot de zorg blijven essentieel in de strijd tegen deze ziekte. De gezamenlijke inspanningen van gezondheidsinstanties, zorgverleners en de bevolking zijn van cruciaal belang om dit positieve momentum vast te houden en de vooruitzichten voor iedereen die met borstkanker te maken krijgt te blijven verbeteren.

Bron: Belgian Cancer Registry, Brussels, 2024