atmosphere image on the left side
Actueel Borstkanker

Info

Maité Carlier

Communicatie, Geef om Haar, TP-gemeenten Contacteer ons
04.06.2024

Nieuwe positieve ontwikkelingen voor lotgenoten

Op dinsdag 4 juni 2024 kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke belangrijke vooruitgang aan op verschillende cruciale punten die Think Pink al jaren verdedigt: het belang van follow-up in een erkende borstkliniek, betere terugbetaling voor de aankoop van haaraccessoires bij haaruitval, betere vergoeding voor tandheelkundige zorg na kanker en vergoeding voor hoofdhuid- en hand-voetkoeling.

Actueel Borstkanker

Info

Maité Carlier

Communicatie, Geef om Haar, TP-gemeenten Contacteer ons

Think Pink is, als nationale borstkankerorganisatie, tevreden over de verschillende beslissingen die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft genomen in het belang van lotgenoten. Er is veel vooruitgang geboekt op een aantal cruciale punten waar we ons al jaren voor inzetten. 

Voor Think Pink is het van vitaal belang dat elke patiënt kan rekenen op de best mogelijke zorg en behandeling, financiële steun en meer levenskwaliteit heeft tijdens en na de ziekte. 

We blijven vastberaden om onze missie verder te zetten en hard te werken aan nieuwe, belangrijke doorbraken op weg naar genezing en herstel.

Op dinsdag 4 juni 2024 kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke belangrijke vooruitgang aan op verschillende cruciale punten die Think Pink al jaren verdedigt: het belang van follow-up in een erkende borstkliniek, betere terugbetaling voor de aankoop van haaraccessoires bij haaruitval, betere vergoeding voor tandheelkundige zorg na kanker en vergoeding voor hoofdhuid- en hand-voetkoeling.

BEHANDELING BORSTKANKER ENKEL NOG IN ERKENDE BORSTKLINIEKEN

Tot vandaag werden borstkankerbehandelingen vergoed, ook wanneer ze worden uitgevoerd in centra die geen erkende borstkliniek zijn. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 augustus 2024 zullen ziekenhuizen die niet erkend zijn als borstkliniek niet langer behandelplannen voor borstkanker mogen opstellen en dus geen diagnose kunnen stellen of opereren. De stappen waarop dit besluit betrekking heeft, zijn de meest complexe zorgfasen die een hoge mate van deskundigheid vereisen, namelijk: de diagnose en het opstellen van een behandelplan door een multidisciplinair oncologisch team en indien nodig een operatie. Vervolgbehandelingen zoals chemotherapie of radiotherapie vallen niet onder deze maatregel en kunnen nog steeds ergens anders plaatsvinden, in samenwerking met erkende borstklinieken.

“Vanaf 1 augustus 2024 kunnen alleen nog erkende borstklinieken in het land rekenen op vergoeding voor de behandeling van borstkanker. We zetten een punt achter de terugbetaling in niet-erkende borstklinieken. Het Koninklijk Besluit hierover werd zopas gepubliceerd", kondigde minister Vandenbroucke aan.

Uit een studie van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg van 16 maart 2023 blijkt immers dat vrouwen die behandeld worden in een erkende borstkliniek 30 procent meer overlevingskans hebben dan zij die in een niet-erkende borstkliniek behandeld worden.

« Levens redden, daar gaat het om en dus zullen de meest delicate stappen bij de behandeling van borstkanker enkel nog in erkende borstklinieken kunnen gebeuren», legt Frank Vandenbroucke uit.

Vanaf 1 augustus 2024 krijgen de ziekenhuizen die niet-erkend zijn dus geen financiering meer voor chirurgische ingrepen voor borstkanker en ook aan de patiënt mag hiervoor geen factuur aangerekend worden in een niet-erkende borstkliniek."  

TERUGBETALING VOOR HAARACCESSOIRES BIJ HAARUITVAL

Haaruitval is een van de moeilijkste bijwerkingen voor veel mensen die getroffen zijn door kanker. Of het nu komt door chemotherapie of bestraling, dit verlies kan het gevoel van eigenwaarde en psychologisch welzijn van patiënten diepgaand beïnvloeden.

Het is daarom cruciaal dat de aanschaf van pruiken, mutsjes of hoofdbedekkingen (gedeeltelijk) wordt vergoed. Deze accessoires zijn essentieel om patiënten te helpen een zekere 'normaliteit' te herwinnen en zich comfortabeler te voelen tijdens deze moeilijke periode in hun leven.

Momenteel biedt de verplichte ziekteverzekering een financiële bijdrage van 180 euro voor de aankoop van een pruik. In september 2023 werd een ontwerp van koninklijk besluit voorgesteld dat een tegemoetkoming van € 25 toekent voor accessoires zoals sjaals, mutsen, hoeden, enz. Het dossier heeft zijn verloop gehad en vandaag heeft minister Vandenbroucke aangekondigd dat hij verder gaat. 

“Vanaf 1 januari 2024 gaan we nog een stap verder. Patiënten zullen er ook voor kunnen kiezen om een mutsje of hoofdbedekking te dragen wanneer ze hun haar verliezen. Tot nu toe werden deze accessoires niet vergoed. Het Koninklijk Besluit dat zopas gepubliceerd werd, verandert de nomenclatuur: voortaan is een tussenkomst mogelijk voor drie accessoires. Iemand die haar verliest ten gevolge van een kankerbehandeling zal tot 120 euro terugbetaald kunnen krijgen door het ziekenfonds voor de aankoop van accessoires om het hoofd te bedekken,” voegt minister Vandenbroucke toe.

BETERE VERGOEDING VAN TANDHEELKUNDIGE BEHANDELING NA KANKER

De financiële kosten voor mensen die een complexe tandheelkundige behandeling nodig hebben, zijn vaak erg hoog. Daarom worden sinds 1 januari 2023 nieuwe prestaties vergoed voor een aantal patiënten die complexe tandheelkundige herstellingen nodig hebben na kanker en/of anodontie/oligodontie (volledige of gedeeltelijke afwezigheid van tanden). Omdat deze diensten erg duur zijn, is het verplicht voor de tandarts om ze te certificeren met behulp van het op papier gebaseerde betalingssysteem voor derden, zonder dat er een eigen bijdrage of toeslag van de patiënt wordt gevraagd, zelfs wanneer de procedure wordt uitgevoerd door een tandarts die niet onder een verdrag valt.

De voorwaarden voor vergoeding om nieuwe tanden voor meer patiënten betaalbaar te maken, worden vanaf 1 juli 2024 uitgebreid. De nomenclatuur is open om de toegang tot moeilijke tandheelkundige herstellingen te vergemakkelijken (metalen frame, osseogeïntegreerd implantaat, staaf, brug of kroon).

VERGOEDING VOOR HOOFD- EN HAND-VOETKOELING

Mensen met borstkanker beschrijven haaruitval als een van de meest gevreesde bijwerkingen aan het begin van de chemotherapie. Ondanks alternatieven zoals een pruik of mutsje heeft haaruitval voor veel vrouwen een grote impact op hun imago.

In sommige gevallen kan hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie een oplossing zijn om haaruitval te voorkomen of te verminderen. Koelen verlaagt namelijk de temperatuur van de hoofdhuid, wat leidt tot vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten). Deze vaatvernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de haarzakjes, waardoor minder chemotherapie de haarzakjes bereikt.

Een andere bijwerking van chemotherapie is het dunner worden of verlies van vinger- en teennagels. Het koelen van de handen en voeten kan de schade aan de nagels, zoals vervellen, verkleuren, broosheid en verlies, aanzienlijk verminderen. Dit proces kan ook helpen bij het verminderen van perifere neuropathie, een pijnlijke en invaliderende zenuwaandoening die veroorzaakt wordt door bepaalde soorten chemotherapie.

Sinds februari 2023 voorziet de overheid een vast tarief van 34 euro per behandelingssessie voor hoofdhuidkoeling. Er geldt ook een tarief van 15 euro per sessie voor het koelen van de voeten en handen.

Informatiebron: kabinet van Frank VANDENBROUCKE, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. De link naar het persbericht wordt binnenkort toegevoegd.