atmosphere image on the left side
Actueel Borstkanker

Heb je een vraag over de lotgenotenwerking van Think Pink?

Paulien Gekiere

Lotgenotencontact Contacteer ons
22.04.2024

Think Pink ondersteunt alle tinten roze en baant de weg naar een persoonlijke behandeling van borstkanker

Op maandag 22 april organiseerde Think Pink, de nationale borstkankerorganisatie, voor het eerst het evenement “Let’s Think Pink” in de Munt in Brussel. De ‘roze’ draad van de avond? De erkenning van alle tinten roze. Net zoals er verschillende tinten kleur bestaan, is er niet één soort borstkanker, maar zijn er vele verschillende soorten. Erkende Borstklinieken bieden elke patiënt een behandeling die is afgestemd op de "tint roze" waarmee elke patiënt wordt geconfronteerd. Think Pink pleit ervoor dat elke patiënt, ongeacht zijn of haar tint roze, de best mogelijke zorg en behandeling krijgt. Een aantal gezondheidsgerelateerde sprekers kwamen hun expertise delen tijdens de avond.

Actueel Borstkanker

Heb je een vraag over de lotgenotenwerking van Think Pink?

Paulien Gekiere

Lotgenotencontact Contacteer ons

Op maandag 22 april organiseerde Think Pink, de nationale borstkankerorganisatie, voor het eerst het evenement “Let’s Think Pink” in de Munt in Brussel. De ‘roze’ draad van de avond? De erkenning van alle tinten roze. Net zoals er verschillende tinten kleur bestaan, is er niet één soort borstkanker, maar zijn er vele verschillende soorten. Think Pink pleit ervoor dat elke patiënt, ongeacht zijn of haar tint roze, de best mogelijke zorg en behandeling krijgt. Een aantal gezondheidsgerelateerde sprekers kwamen hun expertise delen tijdens de avond.

EEN AANGEPAST ZORGTRAJECT VOOR ELKE PATIËNT

Professor Dr. Van den Broecke, voormalig hoofd van de dienst gynaecologie van het UZ Gent en hoogleraar senologie aan de UGent, lichtte de verschillende types borstkanker vanuit biomedisch oogpunt toe aan het publiek en benadrukte het belang van de verdere ontwikkeling van een gepersonaliseerde aanpak van het zorgtraject van elke patiënt om hen betere klinische resultaten en een beter algemeen welzijn te kunnen bieden.
 
Verschillen tussen borstkankerpatiënten zijn er niet enkel op biomedisch vlak, maar ook op basis van interpersoonlijke verschillen. Zoals lodgenoot Dirk Gogne, lid van de vereniging BorstkankerMAN vzw, uitlegt, blijft het momenteel ingewikkeld om een man te zijn die getroffen wordt door borstkanker. Niet alleen zijn er specifieke uitdagingen verbonden aan het stigma en de zeldzaamheid van deze diagnose bij mannen, maar het kan ook emotioneel en fysiek moeilijk zijn om ermee om te gaan. Elk jaar krijgen in ons land ongeveer 100 mannen de diagnose en uiteraard mag deze groep niet vergeten of gediscrimineerd worden.

“We streven naar een wereld waarin elke patiënt, ongeacht geslacht, afkomst of geloof, toegang heeft tot de beste zorg. Daarom is het belangrijk om sterke samenwerkingsverbanden op te bouwen met de gezondheidszorg, verzekeringsmaatschappijen, overheden en patiëntenorganisaties, zodat elke 'tint roze' op een persoonlijke manier kan worden behandeld. Dit evenement was een prachtige gelegenheid om deze specifieke kwesties te bespreken met onze uitgenodigde partners en zorgverleners, om te zorgen voor een betere algemene patiëntenzorg.” - Heidi Vansevenant, voorzitter Think Pink.

DE BEST MOGELIJKE ZORG IN EEN ERKENDE BORSTKLINIEK

Behandeld worden in een erkende borstkliniek draagt bij tot aanzienlijk betere zorg. Zoals Tina Van Havere, strategisch Adviseur van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, aangaf hebben mensen die behandeld worden in een erkende borstkliniek 30% meer kans om te overleven dan mensen die behandeld worden in een niet-erkende borstkliniek (rapport van het Federaal Expertisecentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Follow-up in een erkende Borstkliniek biedt patiënten toegang tot specialistische expertise, geavanceerde technologieën, een multidisciplinaire aanpak en verbeterde zorgcoördinatie. Dit draagt bij aan een betere kwaliteit van zorg en gunstigere resultaten voor borstkankerpatiënten. Daarom zetThink Pink in op het informeren en bewust maken van het belang om naar een erkende Borstkliniek te gaan.” - Heidi Vansevenant, voorzitter Think Pink.

Door over meer kennis te beschikken over zowel de biomedische als de persoonlijke verschillen, kunnen we kiezen voor een gerichtere en gepersonaliseerde behandeling die kan leiden tot een verhoogde overlevingskans en een betere kwaliteit van leven. Dit baant de weg voor belangrijke vooruitgang in de strijd tegen borstkanker.

Daarnaast werd duidelijk dat investeren in bewustwording essentieel is, waarbij het delen van ervaringen tussen lotgenoten een waardevolle vorm van ondersteuning is. 

Think Pink zet zich al meerdere jaren in voor het opzetten van projecten om lotgenoten te informeren, bewust te maken, te steunen en te verdedigen, en streeft ernaar haar doelstellingen te na te streven in het belang van elke tint roze.