atmosphere image on the left side
Actueel Borstkanker
07.06.2023

Chemotherapie vanaf 1 juli ook bij je thuis

Patiënten krijgen vanaf 1 juli ’23 de mogelijkheid om langdurige intraveneuze antibioticabehandelingen en chemotherapie deel thuis te ontvangen. Het gaat over zorg die tot vandaag enkel in de omgeving van een ziekenhuis mogelijk is.

Actueel Borstkanker

Patiënten krijgen vanaf 1 juli ’23 de mogelijkheid om langdurige intraveneuze antibioticabehandelingen en chemotherapie deel thuis te ontvangen. Het gaat over zorg die tot vandaag enkel in de omgeving van een ziekenhuis mogelijk is. Thuishospitalisatie kwam ook tijdens de recente Ronde Tafel van Think Pink aan bod. Op deze manier wordt tegemoetgekomen aan de voorkeur van veel patiënten om zoveel als mogelijk in hun vertrouwde omgeving te worden verzorgd. Patiënten krijgen een stukje extra comfort en onnodige ziekenhuisbezoeken worden vermeden.

Geen extra kosten

Twee behandelingsvormen worden - dankzij het besluit op het Verzekeringscomité van het RIZIV - mogelijk gemaakt via thuishospitalisatie: langdurige intraveneuze antibioticabehandelingen en chemotherapie. Zodra patiënten de eerste twee toedieningen van hun behandeling in het ziekenhuis hebben ontvangen, kunnen ze ervoor kiezen de rest van hun behandeling thuis voort te zetten. Dit gebeurt met het akkoord van de behandelende arts-specialist, in overleg met de huisarts. Het zorgteam van het ziekenhuis coördineert de thuishospitalisatie en verduidelijkt wie welke taken en verantwoordelijkheden opneemt. De ziekenhuisapotheek levert de geneesmiddelen en een verpleegkundige met de nodige competenties dient deze toe. Voor de patiënt zijn geen extra kosten verbonden aan thuishospitalisatie.

Het aantal personen dat in aanmerking komt voor chemotherapie in de thuisomgeving wordt geraamd op 2.603, voor een antibioticabehandeling op 918. Het budget hiervoor bedraagt 6,4 miljoen, waarbij 2,2 miljoen van het ziekenhuisbudget wordt verschoven naar vergoedingen voor de eerstelijn. Meteen ligt nu ook het kader klaar om thuishospitalisatie uit te breiden naar andere behandelvormen.