Goed nieuws voor lotgenoten met een kinderwens
Paulien Gekiere
Uit een internationale studie in samenwerking met UZ Leuven blijkt dat jonge lotgenoten die na borstkanker hormoontherapie krijgen, hun behandeling veilig kunnen onderbreken om zwanger te worden. Ze maken op korte termijn niet meer kans om te hervallen. We zien dat het grootste deel van deze zwangerschappen normaal verloopt en dat zij gezonde kinderen krijgen.
Uit een internationale studie in samenwerking met UZ Leuven blijkt dat jonge lotgenoten die na borstkanker hormoontherapie krijgen, hun behandeling veilig kunnen onderbreken om zwanger te worden.Ze maken op korte termijn niet meer kans om te hervallen. We zien dat het grootste deel van deze zwangerschappen normaal verloopt en dat zij gezonde kinderen krijgen.
Tot 20 procent van de borstkankerpatiënten is jonger dan 40 jaar. Voor hen kan de diagnose borstkanker een grote impact hebben op een mogelijke kinderwens. Ongeveer 80 procent van de vrouwen die borstkanker krijgen vóór de overgang, heeft een hormoongevoelige vorm van borstkanker. Dat betekent dat de tumor groeit onder invloed van vrouwelijke hormonen. Zij krijgen als deel van hun behandeling jarenlang een vorm van antihormoontherapie. De medicijnen zorgen ervoor dat ze minder vrouwelijke hormonen aanmaken of dat de invloed van de hormonen op de kankercellen minder groot wordt.
Omdat antihormoontherapie zo'n grote invloed heeft op je hormoonhuishouden mogen vrouwen tijdens deze behandeling niet zwanger worden. Daardoor moeten zij hun kinderwens uitstellen of opbergen.
Een grootschalige studie bij patiënten uit 116 ziekenhuizen in 20 verschillende landen toont nu aan dat lotgenoten, na twee jaar hormoontherapie, de behandeling tijdelijk kunnen stopzetten voor een zwangerschap. Na de bevalling moeten ze dan opnieuw de therapie opstarten. "De kans op herval is niet groter dan bij patiënten die de hormoontherapie bleven doornemen" aldus mede-onderzoeker en gynaecoloog Frédéric Amant.
In datzelfde onderzoek wordt duidelijk dat de zwangerschappen ook normaal verlopen. Bijna alle vrouwen konden dus hun kinderwens vervullen en kregen een gezonde baby.
Het blijft belangrijk om naar jouw individuele situatie te kijken in samenspraak met jouw behandelende oncoloog. Samen met het zorgteam kun je kijken naar jouw medische situatie als lotgenoot en naar de mogelijkheden om tijdelijk te stoppen met antihormoontherapie in het kader van een kinderwens.
Bovendien werden de vrouwen uit het onderzoek slechts voor 3 jaar gevolgd. Het is belangrijk dat verder onderzoek opgezet wordt om te kijken of dezelfde resultaten zichtbaar zijn voor een langere periode. Het is wel zo dat agressieve kankers vaak al binnen de drie jaar terugkeren, waardoor het resultaat van dit onderzoek geruststellend is.