Doe mee aan een onderzoek naar chronische pijn en voeding
Maité Carlier
De Vrije Universiteit Brussel en KU Leuven onderzoeken het verband tussen pijn, voeding en glycemische respons bij lotgenoten met chronische pijn. Deze pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, is een van de belangrijkste oorzaken van een verminderde levenskwaliteit. Binnen het bestaande onderzoek naar deze pijnklachten wordt weinig aandacht besteed aan dieet- en voedingsfactoren. De onderzoekers willen daar verandering in brengen.
Vooral naar het verband tussen pijn en de glycemische reactie is nog weinig onderzoek gebeurd. De glycemische reactie is de verandering in bloedsuikerwaarden na het eten. Uit proeven bij dieren blijkt dat een hoge of een lage bloedsuiker verschillende processen zou kunnen beïnvloeden die gelinkt zijn aan chronische pijn. Dit idee wordt versterkt door wat onderzoekers weten over gelijkaardige processen bij mensen. In verschillende chronische pijnaandoeningen zoals het complex regionaal pijnsyndroom, blijkt dat bloedsuiker gelinkt is aan chronische pijnintensiteit of andere pijnklachten.
Daarnaast zijn verhoogde bloedsuikerwaarden na de maaltijd een risicofactor voor verschillende chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes. Onderzoekers willen het verband tussen pijn en bloedsuikerwaarden verder nagaan om pijnklachten op termijn te kunnen verminderen. Verder willen ze ook kijken naar een mogelijke relatie tussen de glycemische respons, pijn, voeding, lichamelijke activiteit en lichaamssamenstelling.
Vrije Universiteit Brussel: sevilay.tumkaya.yilmaz@vub.beKU Leuven: an.degroef@kuleuven.be