atmosphere image on the left side
Actueel Studies en onderzoeken Borstkanker
12.08.2021

Chemo vermindert werkzaamheid van Pfizer-vaccin bij bepaalde patiënten

Uit de B-VOICE-studie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in samenwerking met Sciensano en Kom op tegen Kanker bij 200 kankerpatiënten blijkt dat de meeste patiënten antilichamen aanmaken na de eerste prik, maar dat sommige kankerbehandelingen ervoor zorgen dat lotgenoten minder antistoffen aanmaken na hun tweede prik met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Vooral chemotherapie zorgt ervoor dat het vaccin minder werkzaam is. Doelgerichte en immuun- en hormoontherapie lijken het effect van de vaccinatie niet te beïnvloeden.

Actueel Studies en onderzoeken Borstkanker

De B-VOICE-studie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in samenwerking met Sciensano en Kom op tegen Kanker analyseerde de werking van het immuunsysteem en de veiligheid van de COVID-vaccinatie bij 200 kankerpatiënten. 

De eerste resultaten werden onlangs bekendgemaakt: bij de meeste patiënten worden antilichamen aangemaakt na de eerste inspuiting, maar het aantal antilichamen stijgt niet bij alle groepen patiënten na de tweede prik met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Vooral chemotherapie zorgt ervoor dat het vaccin minder werkzaam is. Doelgerichte en immuun- en hormoontherapie lijken het effect van de vaccinatie niet te beïnvloeden.

Ook de bijwerkingen van het Pfizer-vaccin werden onderzocht. Deze zijn voor lotgenoten die momenteel in behandeling zijn niet anders dan voor de rest van de bevolking. Lotgenoten hebben ook niet meer of minder bijwerkingen dan anderen. 

Het kan raadzaam zijn om een derde inspuiting te voorzien voor lotgenoten die minder antistoffen aanmaken. Of dat nuttig is, zal een vervolgstudie nagaan. Ook de werkzaamheid van de vaccins AstraZeneca, Moderna en Johnson & Johnson bij lotgenoten wordt onderzocht. 

Ben je lotgenoot en in behandeling? Blijf dan samen met je omgeving waakzaam en voorzichtig, zelfs al werd je al volledig gevaccineerd.