nl | en | fr
 0
 

Meten is weten: naar meer kwaliteitsvolle zorg

18 april is Europese dag van de rechten van de patiënt. Volgens de wet uit 2002 over jouw rechten als patiënt heb je recht op kwaliteitsvolle zorg, kies jij je arts, heb je recht op informatie, moet je je toestemming geven vóór een behandeling opstart, mag je jouw dossier altijd inkijken, heb je recht op privacy en moet je terecht kunnen bij een ombudsdienst als je een klacht hebt.

Maar hoe leer je als patiënt waar je die kwaliteitsvolle zorg vindt? Daarbij helpt het Vlaamse Indicatoren Project, VIP². Ziekenhuizen kunnen via die weg hun cijfers delen. De nodige data komen onder andere van de Stichting Kankerregister, een instelling die zo veel mogelijk gegevens verzamelt over nieuwe kankerdiagnoses in België en de follow-up.

Via feedback naar betere zorg

Een belangrijke missie, want meten is weten. Zo bezorgt het Kankerregister ziekenhuizen regelmatig hun score voor een aantal belangrijke behandelingspunten, voor onder andere borstkanker. Met die feedback zien ziekenhuizen hoe ze het doen ten opzichte van het landelijk of regionaal gemiddelde en ten opzichte van andere centra, en op welke punten verbetering mogelijk is.

Met resultaat, zo bewijzen de grafieken hierboven. Ze tonen bij hoeveel patiënten een onderzoek gebeurt vóór een borstoperatie, zodat de artsen weten dat het om borstkanker gaat en welk type borstkanker het vermoedelijk is. Onderaan zie je hoeveel lotgenoten een ziekenhuis in een bepaalde periode behandelt. Elk puntje stelt een ziekenhuis voor, en het rode driehoekje staat voor het ziekenhuis dat de grafiek ontvangt.

Zo ziet het ziekenhuis meteen hoe ze scoren ten opzichte van het gemiddelde (de zwarte horizontale lijn) en ten opzichte van andere centra. Wie binnen de grenzen van de blauwe gebogen lijnen scoort, doet het goed. Dat zulke feedback werkt, bewijst de evolutie die je in de drie grafieken ziet!