nl | en | fr
 0
 

Een hart voor lotgenoten

Borstkanker treft 1 vrouw op 8. Na de diagnose volgt vaak een borstsparende operatie of een borstamputatie. En die leidt veelal tot fysieke en emotionele pijn. Een Deense verpleegkundige bracht een DIY-oplossing mee vanuit de Verenigde Staten: een hartvormig kussen, dat dankzij z’n vorm comfort geeft en de pijn verlicht. Think-Pink en de American Women’s Club of Antwerp bezorgen zo veel mogelijk lotgenoten in Antwerpse ziekenhuizen voortaan smen hun heart pillow.

Niet alleen het fysieke comfort dat het kussen biedt, is van tel. Ook het gebaar van solidariteit dat het met zich meedraagt, betekent veel voor lotgenoten. De American Women’s club of Antwerp (AWCA) maakt al sinds 2008 hartvormige kussens voor Antwerpse lotgenoten. Maar de vraag bleek groter dan wat AWCA-leden op hun maandelijkse pillow parties konden maken. Daarom klopten ze aan bij de nationale borstkankercampagne Think-Pink.

Een hart onder de riem

“We doneerden al meer dan 700 kussens in 9 jaar tijd aan 7 ziekenhuizen in de buurt van Antwerpen”, vertelt AWCA-projectcoördinator Carol Brazle. “We vinden het ontzettend belangrijk om lotgenoten op die manier een hart onder de riem te kunnen steken.”

Een boodschap waar Think-Pink zich ook volmondig in kan vinden. Voorzitter Heidi Vansevenant vertelt: “We horen wel vaker van lotgenoten hoeveel het kussen voor hen betekent. Daarom gingen we met plezier in op de vraag van AWCA. Samen ontwierpen we een heart pillow met een warme en tegelijk frisse look, dat de dames van AWCA aan ziekenhuizen zullen bezorgen. Eenmaal het project in Antwerpen loopt, bekijken we hoe we lotgenoten in andere steden hun kussen kunnen bezorgen.”