nl | en | fr
 0
 
 19/05/2017 Actueel Borstkanker

Langer leven met vergevorderde borstkanker

Alsmaar meer lotgenoten leven met vergevorderde borstkanker, toont een Amerikaans onderzoek deze week aan. Waar uitgezaaide borstkanker vroeger betekende dat de strijd al meteen gestreden was, evolueert het voor veel lotgenoten alsmaar vaker naar langer leven met kanker. En dat voor lotgenoten in alle leeftijdsgroepen, zegt de studie uit Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Genezen van uitgezaaide borstkanker is vaak niet mogelijk. Langer leven mét die borstkanker meer en meer wel. De onderzoekers schatten dat in de Verenigde Staten vandaag 154.000 lotgenoten leven met uitgezaaide borstkanker. Dat cijfer is een inschatting, gebaseerd op hun gegevens over het aantal lotgenoten bij wie borstkanker in stadium IV vastgesteld wordt, en lotgenoten bij wie borstkanker verder vordert, ondanks de behandeling.

Langer leven met borstkanker

De onderzoekers vergeleken hoeveel lotgenoten met vergevorderde borstkanker de grens van 5 jaar na hun diagnose behaalden in de periodes 1992 – 1994 en 2005 – 2012. Het blijven harde cijfers, maar de evolutie schept hoop.

  • Lotgenoten jonger dan 50 jaar: de mediaan voor leven met borstkanker evolueerde van 22,3 maanden naar bijna 39 maanden.
  • Voor lotgenoten tussen 50 en 64 klom de mediaan van 19 naar bijna 30 maanden.

Een sluitende verklaring voor het verschil tussen beide leeftijdscategorieën heeft het team van het National Cancer Institute, het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle en de Metastatic Breast Cancer Alliance overigens niet. Ze vermoeden dat jongere vrouwen mogelijk een agressievere behandeling krijgen en daardoor langer leven met borstkanker.

Betere behandelingen

Hoofd van het onderzoek Angela Mariotto van het National Cancer Institute stelt dat de evolutie te danken is aan alsmaar betere behandelingsopties. Die behandelingen richten zich alsmaar vaker op de triggers van borstkanker. Herceptine bijvoorbeeld, een medicijn dat eind jaren ’90 goedgekeurd werd in de VS, zorgt ervoor dat lotgenoten met agressieve borstkanker een grotere levensverwachting kunnen koesteren.

Daarnaast is ook voor palliatieve zorg veel vooruitgang geboekt. Die combinatie zorgt ervoor dat lotgenoten langer kwalitatief kunnen leven met borstkanker en dat de ziekte zo een chronisch karakter kan krijgen.