nl | en | fr
 0
 
 16/11/2016 Borstkanker

Overlevingskansen voor lotgenoten met uitzaaiingen stijgen in België

De behandeling van kanker blijft vooruitgang boeken, zo blijkt uit cijfers van Stichting Kankerregister. Uitzaaiingen betekenden vroeger vaak een doodvonnis, maar dat hoeft nu niet meer zo te zijn, bericht Het Nieuwsblad vandaag. Een hoopvolle evolutie, en net de reden waarom Think-Pink met het SMART Fonds innovatief wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker blijft financieren.

Ongeneeslijk wordt steeds vaker chronisch

7.835 Belgen kregen in 2010 het verdict: uitzaaiingen naar andere organen. Een diagnose die niet altijd het einde betekent, want 5 jaar later blijkt 1 op 8 nog in leven. Goed voor een stijging met 1% over 7 jaar tijd voor alle vergevorderde kankers. “Hun ongeneeslijke ziekte is chronisch geworden”, duidt Stichting Kankerregister-directeur Liesbet Van Eycken. En dat hebben we te danken aan betere opsporing van uitzaaiingen, nieuwe behandelingen en geneesmiddelen, meer kennis over tumoren en nevenwerkingen die beter onder controle te houden zijn.

Overlevingskansen in België groter dan in Nederland

Opvallend is dat in België na 5 jaar 12,2% van deze patiënten nog in leven zijn, terwijl dat in Nederland maar 8,6% is. De verklaring luidt dat uitzaaiingen in ons land beter in kaart gebracht worden, maar dat artsen in Nederland ook sneller de behandeling stopzetten.

Borstkanker met uitzaaiingen alsmaar beter te behandelen

Voor borstkanker in het bijzonder zijn de overlevingskansen fel verbeterd, vertelt diensthoofd oncologie van UZ Brussel Jacques De Grève in Het Nieuwsblad. “Zelfs uitgezaaide borstkanker is in sommige gevallen definitief te genezen.” Goed nieuws, maar om die overlevingskansen verder te doen stijgen is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Een doel dat Think-Pink mee waarmaakt met het SMART Fonds.