nl | en | fr
 0
 

Share your Care Fonds steunt projecten borstkliniek AZ Sint-Lucas

Het Share your Care Fonds investeert in een heen en weer boekje voor een betere follow-up van borstkankerpatiënten en in een praktisch en stijlvol redontasje om de bewegingsvrijheid van lotgenoten te optimaliseren. Twee projecten van borstkliniek AZ Sint-Lucas te Brugge.

Dit is een goed moment

De borstkliniek AZ Sint-Lucas ontwikkelde in 2012 in samenwerking met de HABO en de borstkliniek AZ Sint-Jan Brugge een uniform heen & weer boekje dat de basis vormt van een goede communicatie tussen hulpverleners en lotgenoten na de behandeling voor borstkanker. Het nieuwe heen & weer boekje krijgt de titel “Dit is een goed moment” en refereert naar het moment waarop een lotgenoot het ziekenhuis achter zich laat. Wanneer het zwaarste achter de rug is en je terug naar huis kan is een goede communicatie uiterst belangrijk. In dit opvolgingsboekje is er voor elke opvolgconsultatie na de behandeling een aparte bladzijde voorzien. Lotgenoten kunnen op de pagina ernaast hun eigen belevenissen, vragen of opmerkingen neerpennen. De follow-up duurt in principe 10 jaar. “Om het waardevolle moment na het einde van deze 10 jaar te accentueren koos ik ervoor om een postkaart achterin het boekje te steken met de boodschap: Dit is een mooi moment. Daarbij wil ik de nadruk leggen op het positieve en de vooruitgang die elke lotgenote maakt“ aldus ontwerper Toon Van Poucke. In 2012 werden reeds 500 boekje gedrukt. Dankzij het Share your Care Fonds kunnen 800 nieuwe heen & weer boekjes gedrukt worden.

Bewegingsvrijheid via een stijlvol redontasje

Een borstoperatie is bij veel lotgenoten de hoeksteen van hun behandeling. Na de operatie is in sommige gevallen een drainage nodig. Overtollig bloed en lymfevocht worden dan via een drain opgevangen in een redon (een soort opvangpotje). In de praktijk belemmert een redon de bewegingsvrijheid van een patiënt en daar wil borstkliniek AZ Sint-Lucas een mouw aan passen. “De aanwezigheid van een redon is geen absolute reden voor een verlengd ziekenhuisverblijf. Toch voelen veel patiënten zich niet comfortabel om hiermee naar huis te gaan. Daarom werd een stijlvolle draagtas ontwikkeld die de bewegingsvrijheid van lotgenoten kan optimaliseren.” Aldus de verantwoordelijke van de borstkliniek. Per jaar krijgen in borstkliniek AZ Sint-Lucas ongeveer 50 lotgenoten één of meer redons. Dankzij het Share your Care Fonds kunnen zij zich tijdens en na hun verblijf in de borstkliniek op een meer comfortabele manier verplaatsen.