nl | en | fr
 0
 

Vlaming eet dubbel zoveel suiker dan goed is

52% van de Vlamingen denkt dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is. Maar toch eten we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag, dubbel zoveel dan goed is. Think-Pink partner Partena start de Suiker-reflex campagne die inzet op bewustmaking rond gezonde voeding.

Gezonde voeding als belangrijke preventieve maatregel

Voeding is één van de vele factoren die het risico op kanker beïnvloeden. We weten uit voorgaand onderzoek dat overgewicht het risico op borstkanker vergroot. Gevarieerd en evenwichtig eten is heel belangrijk. Toch blijkt uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds in samenwerking met iVox dat we gemiddeld dubbel zoveel suiker eten dan goed voor ons is. Bovendien kunnen we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit.

Gemiddeld 17 suikerklontjes per dag

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat meer dan de helft van de ondervraagden aangaf dat zijn of haar suikergebruik ‘oké’ is: niet te veel en niet te weinig. Toch staat vast dat we gemiddeld 17 suikerklontjes per dag eten, dubbel zo veel als aanbevolen. “De Vlaming is te weinig bewust van zijn suikergebruik”, geeft Patricia Verstraete, woordvoerster van Partena Ziekenfonds aan. “Bovendien blijken er heel wat misverstanden te bestaan omtrent het concrete suikergehalte van voedingsproducten. Wanneer verschillende producten in een line-up worden geplaatst, herkennen slechts weinigen correct de grootste suiker-boosdoener. Mede daardoor kunnen mensen hun eigen suikergebruik niet correct inschatten”, vult Verstraete aan.

De Suiker-reflex.

Partena Ziekenfonds organiseert daarom de Suiker-reflex, een groot sensibiliseringsproject dat bewustwording wil creëren. Op www.suiker-reflex.be kan iedereen gratis de Suikertest doen. Je kan je er ook inschrijven op een stappenplan en een suikeruitdaging in groep

Facts & Figures over suiker