nl | en | fr
 0
 

Effecten van aantasting lymfesysteem na borstkankeringreep worden vaak onderschat

Uit een onderzoek van het onderzoekscentrum Maastricht UMC+, blijkt dat de impact van lymfe-oedeem vaak onderschat wordt. Nochtans heeft deze aandoening een grote impact op de levenskwaliteit van lotgenotes. Een borstreconstructie zou de kans op deze aandoening verkleinen.

6 tot 43 procent van de vrouwen met borstkanker ontwikkeld lymfe-oedeem

De behandeling van borstkanker geeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van lymfoedeem. Hierbij ontstaat een zwelling in de arm door de aantasting van het lymfesysteem. Het is een ernstige complicatie die vaak optreedt bij vrouwen met borstkanker. Tussen 6 tot 43 procent, afhankelijk van bepaalde risicofactoren, ontwikkelt lymfe-oedeem. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat deze aandoening grote impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten en vaak wordt onderschat, ook door medische professionals.

Borstreconstructie verkleint de kans op deze aandoening

De toepassing van een borstreconstructie na borstkanker kan naar verwachting bijdragen aan het voorkomen van deze complicatie. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat bij vrouwen die een borstreconstructie ondergaan lymfe-oedeem minder vaak voorkomt. Verder bevestigd dit onderzoek ook dat de nieuwe chirurgische behandelingen, waarbij supra-microchirurgie gebruikt wordt om het lymfesysteem te herstellen, mogelijke behandelopties zijn om de zwelling ontstaan door lymfe-oedeem te verminderen.