nl | en | fr
 0
 

Na borstkanker samen over de eindmeet van de Zwintriathlon: 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen

Hoe bereid je je na een kankerbehandeling het best voor op een sportuitdaging van formaat? En hoe belangrijk is steun van je omgeving? Op deze en andere vragen zoekt Tria-GO! een antwoord. In dit unieke en vernieuwende onderzoeksproject van UZA en Think-Pink verleggen 12 deelnemers samen met hun buddy’s, peters en meters (sportieve) grenzen. Hun doel: op 7 september met het hele team de eindmeet halen van de Zwintriathlon.

Op zoek naar optimale duurtraining en haar effecten

De 9 borstkankerpatiënten en 3 patiënten met andere vormen van kanker rondden hun behandeling 1 tot 3 jaar geleden af. Maar leren leven met kanker stopt niet na de behandeling. Onderwerpen zoals wat opnieuw fysieke prestaties leveren betekent en re-integratie in het dagelijkse leven vragen meer aandacht. Met Tria-GO! willen onderzoekers nagaan welke invloed duursport heeft op het mentale welzijn en de fysieke fitheid van lotgenoten. Ook het sociale luik nemen ze onder de loep. Het trainingstraject biedt inzicht in optimale revalidatiemogelijkheden en de beste aanpak om na een kankerbehandeling een sportieve krachttoer neer te zetten.

Omkaderd door een topteam

Het is een prestatie waar heel wat voorbereiding aan vooraf gaat. Daarvoor kunnen de deelnemers 9 maanden lang rekenen op professionele, multidisciplinaire omkadering: een erkende triatlontrainer met Olympische coachervaring, een kinesitherapeut, medici van het UZA, een psycholoog en een diëtist. Ook enkele professoren en diensthoofden van het UZA nemen als peter of meter van a tot z deel aan het trainingstraject, om aan den lijve te ondervinden wat de uitdaging precies inhoudt.

Steun uit eigen omgeving

Naast professionele begeleiding kunnen de lotgenoten ook rekenen op een vertrouwenspersoon die mee traint: een vriend(in) of familie die tijdens de behandeling een rots in de branding bleek. De onderzoekers willen daarmee nagaan hoe belangrijk die steun is voor zo’n prestatie.

Waarom steunt Think-Pink Tria-GO! ?

Het onderzoeksproject Tria-GO! steunen we vanuit ons SMART Fonds, dat innovatief en praktisch wetenschappelijk onderzoek rond borstkanker financiert. Waarom net dit project? Beweging staat bij ons centraal. Het is een belangrijk preventiemiddel tegen borstkanker, maar ook na de behandeling is opnieuw bewegen heel belangrijk. Tria-GO! biedt unieke inzichten in hoe je dat het best aanpakt. Op basis van dit onderzoek kunnen lotgenoten in de toekomst optimaal opbouwen naar sportieve uitdagingen. Dankzij de professionele omkadering binnen dit onderzoek, maar ook dankzij de buddy's. We zijn blij voor dit project te kunnen rekenen op de steun van partners zoals Eddy Merckx Cycles en Speedo.

Lees hier het volledige persbericht