nl | en | fr
 0
 
 11/12/2015 Actueel Borstkanker

13% meer borstkanker in 10 jaar tijd

Het aantal gevallen van borstkanker is in 2013 opnieuw licht toegenomen in vergelijking met het jaar voordien. Dat blijkt uit net gepubliceerde cijfers van de Belgische Stichting Kankerregister. Met 10.778 geregistreerde gevallen in 2013 blijft borstkanker met ruime voorsprong de trieste koploper in België.

Steeds meer borstkanker bij vrouwen

Het aantal mannen met borstkanker bleef de afgelopen jaren min of meer stabiel. Zo werden in 2013 83 gevallen geregistreerd. Het aantal vrouwen met borstkanker daarentegen steeg in 10 jaar tijd fors, met 13%. Met twee derde van alle gevallen van borstkanker blijft de leeftijdscategorie van 45 tot 70 jaar de grootste groep. Een vijfde van alle borstkankers wordt vastgesteld bij vrouwen jonger dan 50.

Het belang van screening

Gelukkig evolueerden in diezelfde periode ook de genezingskansen verder. Ons land scoort met 84% overlevingskans na 5 jaar vrij hoog. Feit is dat België wereldkampioen borstkanker blijft, met cijfers om bij stil te staan. Ze maken vooral duidelijk dat we nog een flinke weg af te leggen hebben. Wat kan jij doen? Laat je tijdig controleren en neem deel aan het bevolkingsonderzoek. Let op de signalen die je lichaam je geeft, eet gezond en beweeg voldoende. Want zo ben je het best gewapend tegen borstkanker. Alvast een paar goede voornemens voor 2016!

Bron:
Stichting Kankerregister