30/07/2020

12 lotgenoten voltooien succesvol kwarttriatlon na intensief coachingsprogramma TriaGO!

Doordat kankerbehandelingen steeds beter op punt staan en effectiever worden, overleven gelukkig steeds meer lotgenoten de ziekte. Helaas moeten velen onder hen nog dagelijks leven met de sporen die de behandeling heeft nagelaten. Lotgenoten hebben bijvoorbeeld een groter risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen. Daarom is fysieke revalidatie zo belangrijk. 

Mensen met een goede fysieke conditie functioneren beter en hebben minder last van individuele symptomen. Een betere conditie vergroot bovendien de kansen en mogelijkheden voor een terugkeer naar de werkvloer, verkleint de kans op herval en vergroot de overlevingskansen. Heel wat lotgenoten hebben na hun behandeling en revalidatie in het ziekenhuis nood aan specifieke begeleiding vooraleer ze zich zeker genoeg voelen om thuis op zelfstandige basis aan hun fysieke conditie te werken. 

Voor ex-kankerpatiënten is er echter geen gestandaardiseerd model voor oncorevalidatie buiten de ziekenhuizen. Met de steun van Think Pink lanceerden UZA en AZ Monica in januari 2016 daarom een trainingsprogramma specifiek voor ex-kankerpatiënten en hun buddy’s. Het onderzoeksteam identificeerde enkele specifieke noden bij kankerpatiënten: 
-    verderzetting van het programma gevolgd in het ziekenhuis
-    op een locatie die geen sport- of gezondheidsclub is
-    samen met lotgenoten 
-    met focus op verbeterde fysieke conditie en verhoogde levenskwaliteit

Volgens de onderzoekers is begeleiding, zowel professioneel als door buddy’s, hierbij een centraal aspect. Er zijn namelijk een aantal factoren die ervoor zorgen dat lotgenoten minder snel bewegen:
-    tekort aan faciliteiten 
-    mentale moeilijkheden
-    individuele oefeningen
-    angst om zich te bezeren

De onderzoekers werkten een traject van 8 maand uit. Het doel: een kwarttriatlon voltooien. Deze bestond uit 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen. Na een reeks testen werden uiteindelijk 12 lotgenoten en 12 buddy’s geselecteerd voor het onderzoek. Tijdens de training werden de frequentie, de duur en de intensiteit van de oefeningen stelselmatig opgebouwd. De fysieke gezondheid van de deelnemers werd gemeten aan het begin van de training, na 4 maand en na 8 maand. De onderzoekers maten de vooruitgang in aerobe conditie, spierconditie en lichaamssamenstelling aan de hand van een aantal objectieve criteria. 

De opvallendste resultaten situeren zich op het vlak van middelomtrek, maximale zuurstofopname (VO2max) en spierconditie. Het maximale inspanningsvermogen van lotgenoten en buddy’s ging er ook sterk op vooruit. Een andere opmerkelijke conclusie: de fysieke conditie van lotgenoten en buddy’s verbeterde tot op eenzelfde niveau en de vooruitgang die beide groepen boekte was vergelijkbaar. Met dezelfde training kunnen lotgenoten dus gelijkaardige resultaten behalen. Alle 12 lotgenoten voltooiden uiteindelijk de training en de kwarttriatlon. 10 buddy’s finishten samen met hen. 

2 jaar na het afronden van het trainingsprogramma werden alle deelnemers bevraagd over hun levensstijl. Alle deelnemers hadden de veranderingen in levensstijl en het regelmatig sporten volgehouden. Het onderzoek toont aan dat het aan te raden is om na de revalidatie in het ziekenhuis begeleiding buiten het ziekenhuis te voorzien. Dit verhoogt namelijk de kans dat lotgenoten op lange termijn volledig zelfstandig en succesvol hun fysieke conditie blijven onderhouden.

Lees het volledige onderzoeksrapport (in het Engels)