13/02/2020

Onterechte paniek rond hormoonsubstitutietherapie tijdens de menopauze

Heb jij last van typische menopauzeklachten zoals gewrichtspijn, prikkelbaarheid, warmteopwellingen, vergeetachtigheid, slapeloosheid, hartkloppingen, gewichtstoename, pijn bij seks, blaasontstekingen en neerslachtigheid? Weet dan dat je niet alleen bent. Bijna 8 op de 10 vrouwen ouder dan vijftig kampt met deze klachten. 

Hormoonsubstitutietherapie (HST) vervangt de vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron of beide) die niet meer geproduceerd worden door de eierstokken en kan in vele gevallen een uitkomst bieden. Toch gebruikt maar een tiende van de vrouwen met klachten HST en dit door een verouderde studie die jaren geleden onterecht paniek zaaide. Uit een Amerikaanse studie van de Women’s Health Initiative (WHI) in 2002 bleek dat er door het gebruik van HST 30 % meer borstkankers voorkwamen. Vandaag worden het onderzoek en vooral de manier waarop de resultaten werden geïnterpreteerd bekritiseerd. 

Volgens professor en gynaecoloog Herman Depypere van het UZ Gent lijkt die 30 % veel, maar stelt die in absolute cijfers weinig voor. Van een groep van 1.000 vrouwen van 50, zullen er 2,3 in één jaar tijd borstkanker krijgen. De toename met 30 % komt neer op 0,7 vrouwen meer. Dat geldt ook voor een vrouw die 5 kilo bijkomt of die dagelijks 2 glazen alcohol drinkt, benadrukt Depypere. 

Verder bleek uit een studie van 2004 dat het risico op borstkanker met 30 % daalde bij wie enkel oestrogeen kreeg in plaats van een combinatie van oestrogeen en progesteron. Volgens Depypere kreeg deze studie geen aandacht en lopen heel wat vrouwen al jaren de voordelen van HST mis omdat gynaecologen onterecht angst hebben voor een sterk verhoogd borstkankerrisico. 

Lees meer over de menopauze in het boek Menopauze: alle vragen beantwoord van prof. dr. Herman Depypere en Sofie Vanherpe. 

Lees het volledige artikel