24/01/2020

AURORA, een gps-traject voor uitgezaaide borstkanker: BIG (Breast International Group) en het Jules Bordet Instituut Brussel

In 2018 stierven naar schatting 130.000 mensen in Europa aan uitgezaaide borstkanker. Wanneer borstkanker uitzaait, dan verspreidt de kanker zich naar andere delen van het lichaam. Deze vergevorderde vorm van de ziekte is veel moeilijker te behandelen en blijft ongeneeslijk (WHO, Globcan – gco.iarc.fr).

Het AURORA-onderzoek onder leiding van BIG (Breast International Group) wil onderzoeken waarom en hoe borstkanker uitzaait en waarom sommige uitzaaiingen uitzonderlijk goed of juist helemaal niet reageren op bepaalde types behandeling. 

In augustus 2020 waren al 1.000 vrouwen en mannen uit 66 verschillende ziekenhuizen (waaronder het Jules Bordet Instituut) in 12 Europese landen geregistreerd voor deelname aan de studie. Zij zullen gedurende 10 jaar opgevolgd worden. De onderzoekers zullen het genetische profiel van het tumorweefsel en bloed van de patiënten analyseren om de evolutie van de ziekte in kaart te brengen.  

Het AURORA-onderzoek verzamelt heel wat verscheidene en unieke data. Daarom is er wereldwijd een enorme interesse in het onderzoek. Om die reden heeft BIG besloten om de studie uit te breiden en nog eens 1.000 vrouwen en mannen de kans te bieden om mee te stappen in het onderzoek als er genoeg financiering kan voorzien worden. Met de kennis die uit deze studie zal voortvloeien, willen de onderzoekers tot betere behandelingen voor uitgezaaide borstkanker komen en een manier vinden om deze ziekte te genezen. 

Professor Martine Piccart (BIG, Jules Bordet Instituut) vertelt over het AURORA-onderzoek
Lees meer over het AURORA-onderzoek (tekst in het Engels)
Heb je een vraag?
Heidi Vansevenant
Voorzitter Think Pink