09/11/2020

AURORA, een gps-traject voor uitgezaaide borstkanker: BIG (Breast International Group) en het Jules Bordet Instituut Brussel

In 2018 stierven naar schatting 130.000 mensen in Europa aan uitgezaaide borstkanker. Wanneer borstkanker uitzaait, dan verspreidt de kanker zich naar andere delen van het lichaam. Deze vergevorderde vorm van de ziekte is veel moeilijker te behandelen en is nog steeds niet te genezen (WHO, Globocan – gco.iarc.fr).

Het AURORA-onderzoek onder leiding van BIG (Breast International Group) wil onderzoeken waarom en hoe borstkanker uitzaait en waarom sommige uitzaaiingen uitzonderlijk goed of juist helemaal niet reageren op bepaalde soorten behandelingen. 

In augustus 2020 waren al 1.000 vrouwen en mannen uit 66 verschillende ziekenhuizen (waaronder het Jules Bordet Instituut) in 12 Europese landen geregistreerd voor deelname aan de studie. Zij zullen tot 10 jaar lang opgevolgd kunnen worden. De onderzoekers zullen het genetische profiel van het tumorweefsel en bloed van de patiënten analyseren om de evolutie van de ziekte in kaart te brengen.  

Omdat er wereldwijd een enorme interesse is in de rijke en unieke data van het AURORA-onderzoek, heeft BIG besloten om de studie uit te breiden. Nog eens 1.000 vrouwen en mannen krijgen de kans om mee te stappen in het onderzoek als er genoeg financiering kan voorzien worden. Met de kennis die uit deze studie zal voortvloeien, hopen de onderzoekers tot betere behandelingen voor uitgezaaide borstkanker te komen en een manier te vinden om de ziekte te genezen. 

Professor Martine Piccart (BIG, Jules Bordet Instituut) vertelt over het AURORA-onderzoek (in het Nederlands en Frans)
Lees meer over het AURORA-onderzoek (tekst in het Engels)
Lees het persbericht over de eerste resultaten van het AURORA-onderzoek
Lees het volledige wetenschappelijke artikel in Cancer Discovery (in het Engels)
Lees meer over BIG against breast cancer
Meer info over de andere studies van BIG against breast cancer