24/06/2022

Prothesebeha's en -badpakken gaan van 21 naar 6 % btw

UPDATE

De maatregel is in werking getreden en werd op 5 juli 2022 gecommuniceerd in het Belgisch Staatsblad met Numac-code: 2022032714.

Om van het verlaagde btw-tarief te kunnen genieten is een doktersvoorschrift voor prothesebeha's en -badpakken nodig.

Bron

Een borstkankerbehandeling is een dure aangelegenheid, maar ook na de behandeling worden lotgenoten vaak geconfronteerd met extra kosten. Wij pleiten er bij de overheid voor om die kosten zoveel mogelijk te drukken. We zijn dan ook heel tevreden dat de commissie Financiën in de Kamer vorige week een wetsvoorstel van de PS goedgekeurd heeft dat de btw op prothesebeha’s en -badpakken van 21 naar 6 % verlaagt. Dat meldde de PS vorige week op zijn website. 

Parlementslid Hugues Bayet, van de PS, stelde de tekst voor het wetsvoorstel op en verduidelijkt waarom: ‘Al die vrouwen, wat hun keuze ook mag zijn, moeten geholpen, gesteund en begeleid kunnen worden, ook financieel.’ Hij voegt toe: ‘Deze beha’s en badpakken kosten gemiddeld tussen de 35 en 70 euro. Je kan niet anders dan inzien hoe belangrijk deze maatregel is als je weet dat 1 op de 4 vrouwen het moeilijk heeft om haar zorgfacturen te betalen, zoals eerder al bleek uit de studie “Borstkanker: de kosten en verborgen kanten van de ziekte” van Solidaris.’

Deze beha’s en badpakken kosten gemiddeld tussen de 35 en 70 euro. Je kan niet anders dan inzien hoe belangrijk deze maatregel is als je weet dat 1 op de 4 vrouwen het moeilijk heeft om haar zorgfacturen te betalen.

Vanaf wanneer?

Zodra de wet in werking treedt, communiceren we hierover via onze socialmediakanalen, nieuwsbrieven en website, maar parlementslid Hugues Bayet heeft er goeie hoop op dat dat tegen eind juli het geval zal zijn.

Meer financiële steun

Hoewel de verlaging van het btw-tarief goed nieuws is, willen wij nog een stap verder gaan in onze strijd voor meer financiële steun voor lotgenoten tijdens en ook na de behandeling. Meer daarover lees je binnenkort in onze nieuwsbrieven.

Schrijf je in voor onze algemene nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze lotgenotennieuwsbrief