10/08/2021

Seksualiteit en borstkanker: een onderzoek van KU Leuven

Ongeveer de helft van alle lotgenoten geeft aan dat er sprake is van een seksuele problematiek na de diagnose. Dit kan zich uiten door pijn bij het vrijen door een droge vagina, een gedaald libido of door een veranderd lichaamsbeeld na heelkunde. Vaak is het echter een samenspel van omstandigheden dat ervoor zorgt dat er problemen zijn met seksualiteit en intimiteit. 

Deze verandering in seksualiteit kan optreden tijdens verschillende fasen van de borstkankerbehandeling (borstoperatie, chemotherapie, antihormonale therapie, het blokkeren van de eierstokfunctie, etc.) of erna. De neveneffecten van de therapie kunnen seksuele klachten ook verergeren. 

Dit onderzoek wil op verschillende manieren meer duidelijkheid geven over seksualiteit en intimiteit bij lotgenoten:   

1. We willen in kaart brengen wat de verandering in seksualiteit en intimiteit teweegbrengt bij lotgenoten. 
- Door psychosociaal onderzoek willen we van patiënten leren welke seksuele problemen er zijn en wanneer ze beginnen. 
- Door de vaginale veranderingen tijdens behandeling van borstkanker te onderzoeken, beschrijven we de verandering op gebied van bevochtiging, elasticiteit en flora van de vagina.

2. Op basis van de gegevens uit het eerste deel van het onderzoek willen we op zoek gaan naar oplossingen en behandelingen die oncologisch veilig zijn en naar manieren om seksuele problemen te voorkomen.

3. Door dit onderzoek nationaal uit te voeren willen we de aandacht voor seksualiteit en intimiteit in de verschillende fases van de behandeling vergroten in ons land. 

Neem deel aan dit onderzoek