09/04/2021

Naar een terugbetaling voor hoofdhuid- en handvoetkoeling: jouw stem telt!

Wij hebben jou nodig! Think Pink en UZ Leuven willen, samen met de zorgsector en zoveel mogelijk lotgenoten en sympathisanten, een oproep doen aan het RIZIV en de Belgische mutualiteiten voor een terugbetaling voor hoofdhuid- en handvoetkoeling bij chemotherapie. 

Haarverlies heeft een grote impact op patiënten met (borst)kanker. Hoofdhuidkoeling kan haarverlies verminderen of tegengaan. Bij sommige types chemo en bij bepaalde patiënten is de slaagkans zelfs 70 %. Bepaalde chemotherapie tast ook de nagels en de zenuwen aan. Handvoetkoeling kan een oplossing bieden.

Verschillende Belgische ziekenhuizen bieden al hoofdhuid- en/of handvoetkoeling aan. Deze ziekenhuizen dragen de kosten momenteel zelf. Toch is dit op lange termijn niet haalbaar. Om te vermijden dat patiënten in de toekomst zelf deze behandelingen moeten bekostigen, waarbij sommigen uit de boot dreigen te vallen, is een (gedeeltelijke) terugbetaling wenselijk.

We beseffen dat hoofdhuid- en/of handvoetkoeling vandaag niet in alle Belgische ziekenhuizen kan worden aangeboden. Toch vinden we het belangrijk dat in de toekomst zoveel mogelijk lotgenoten toegang krijgen tot deze zorg. Wij geloven dat een terugbetaling hiervoor essentieel is. Misschien is hoofdhuid- en/of handvoetkoeling voor jou niet van toepassing, maar met jouw stem kun je wel het verschil maken voor anderen. Daarom vragen wij jou om je steun voor dit dossier uit te drukken en deze petitie te ondertekenen. 

Teken onze petitie en maak mee het verschil
Heb je een vraag?
Ophélie Mouton
Communication Manager