20/09/2017

Hartvormige kussens, van vrouwen voor vrouwen

Borstkanker treft 1 vrouw op 8. Net zoals zovelen had ook Nancy Friis-Jensen een vriendin die de diagnose kreeg. Toen ze in 2006 in Washington de hartvormige kussens leerde kennen, wist ze meteen dat ze daarmee iets wou doen.

De kussens zijn zo ontworpen dat ze na een borstoperatie comfortabel onder de arm passen, waar ze verlichting en bescherming bieden. Ze worden met de hand gemaakt, vaak door vrijwilligers die ze schenken aan ziekenhuizen. Nancy nam het idee mee naar haar American Women’s Club in Denemarken, en introduceerde het in 2008 ook bij de American Women’s Club of Antwerp (AWCA).

Enthousiaste start

Molly Tyger van AWCA was direct voor het idee gewonnen. Na de herfst van 2008 konden de enthousiaste AWCA-leden 200 kussens schenken aan UZ Leuven. Molly keerde in 2009 terug naar de Verenigde Staten, maar alle AWCA-vrouwen beslisten meteen om hartvormige kussens te blijven maken. Veel leden hebben of hadden zelf borstkanker, of kennen familieleden en vrienden die getroffen zijn door de ziekte. Daarom werd het gaandeweg het grootste project van AWCA, een project van vrouwen voor vrouwen. Omdat ook mannen borstkanker krijgen, maakt AWCA ook speciale kussens voor hen.

Veel helpende handen

We doen er alles aan om zo veel mogelijk kussens te maken, om zo veel mogelijk lotgenoten wat comfort te bieden en een hart onder de riem te steken. De kussens gaan naar 7 ziekenhuizen: GZA Campus Sint-Augustinus, ZNA Middelheim, UZA, AZ Klina, AZ Sint-Jozef Malle, het Imeldaziekenhuis en AZ Nikolaas. Ook aan UZ Gent schonken we al kussens.

Elke maand organiseren we 2 pillow parties: een ochtend lang bij iemand thuis kussens maken. Zo produceren we elk jaar een 400-tal kussens. Maar daarmee kunnen we helaas nog niet aan de vraag van de ziekenhuizen voldoen.

Gelukkig kunnen we rekenen op het IMS Borgerhout, waar Natascha Claes en haar studenten tijdens de modeles bijspringen. Zij creëren elk jaar 250 kussens. En ook het Antwerpse Zorgbedrijf is een waardevolle partner. Dienstencentra zoals Santiago, Boskes, Valaar, Blankenberg in Ekeren, Rozenboom, Kronenburg … zetten hun schouders onder ons project. We zijn alle vrijwilligers die een handje toesteken ontzettend dankbaar! Samen kunnen we 800 tot 900 lotgenoten een kussen schenken.

Caring Hearts

In 2014 doopten we het project Caring Hearts. Naast de hartvormige kussens maken, verzamelen we ook fondsen om rustruimtes in ziekenhuizen in te richten. Daar kunnen lotgenoten onthaald worden, of kunnen ze tot rust komen. Het zijn kleine oases – even weg van de ziekenhuissfeer – waar lotgenoten en hun familie in alle rust kunnen praten met dokters en borstverpleegkundigen over hun behandeling.

Ondertussen konden we al 2 ruimtes openen: de Breast Lounge in Sint-Augustinus en A Room For You in UZA. Tijdens oktober = borstkankermaand opent een nieuwe ruimte in Middelheim.

Zonder alle vrijwilligers en al het gedoneerde materiaal zou Caring Hearts niet mogelijk zijn. De kussens zijn namelijk niet te koop. Daarvoor ligt dit project ons te na aan het hart. We hopen op die manier wat comfort te bieden aan lotgenoten die een operatie ondergaan. Tegelijk bieden de kussens ook troost en steun in een heel moeilijke periode, zeggen de mailtjes die lotgenoten ons sturen.

Carol

Lees meer op de AWCA-website